Ministr vnitra znejistil policisty a hasiče

Radek John, foto: www.vlada.cz

Neklid v řadách policistů, ale také hasičů, vyvolal výrok ministra vnitra o plánu napřesrok propouštět policisty, a to kvůli úsporám v resortu. Úvahy odborářů o svolání protestní demonstrace nezklidnil ani mluvčí ministerstva vnitra, podle jehož slov by se propouštění nedotklo lidí v přímém výkonu služby.

Radek John,  foto: www.vlada.cz
Ve čtvrtek deník Právo přinesl vyjádření ministra vnitra Radka Johna, že resort začne napřesrok kvůli úsporám propouštět policisty, aby předešel plošnému snížení tarifních platů všech policistů a hasičů. To by totiž ministr považoval za více destruktivní, než když resort sáhne k propouštění. Vzhledem k zákonným nárokům policistů ale ani to nebude jednoduché, řekl John o týden dříve Českému rozhlasu:

"Když dneska někoho vyhodíte, platíte mu 80 procent jeho příjmu. Musel by se změnit služební zákon o policejních sborech. Musela by to udělat vláda. Bez toho vůbec nejde sahat na platy. Bez toho vůbec nejde propouštět. Čili tohle je v tomto roce nemožné."

Deník Právo k vyjádření ministra vnitra dodal, že propuštění se dotkne převážně řadových policistů. Mluvčí resortu Jiří Reichl reagoval slovy, že vnitro hodlá nalézt úsporu zejména u policistů, kteří jsou zařazeni "mimo přímý výkon služby", tedy lidí z úřednického stavu. Neklid v řadách státních zaměstnanců ale už nezmizel. Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek navíc říká, že policie v posledních letech trpěla spíš podstavem a jakékoli plány na propouštění moc nechápe:

Milan Štěpánek
"Policie tvořila náborové kampaně, hledali se parťáci, a když jsme se dostali do stavu určité naplněnosti, nebo když jsme ještě mohli stavy naplňovat, tak jsme v loňském roce přišli o prostředky za neobsazená služebná místa a byl nám vlastně stanoven jakýsi řízený podstav 43.859 policistů a víc ani noha. A nyní budeme mít ještě méně policistů. Podle mě je to naprosto protichůdné proti tomu, co se tady v posledních letech dělo. A zejména je to velmi negativní signál vůči všem policistům."

Neklidní jsou také hasiči. Nejen kvůli hrozbě propouštění, ale také v obavách z toho, jaké podmínky budou nastaveny případnou změnou zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Podle předsedy odborového svazu hasičů Zdeňka Oberreitera tato situace povede k odchodům zkušených lidí: "My máme velkou skupinu hasičů. kteří dosáhli již té hranice patnácti let a v podstatě jsou v nějakém období, kdy se rozhodují, zda opustit služební poměr a věnovat se něčemu jinému. A mám takový dojem, že toto prohlášení je trošku ujistilo v tom, že jejich správné rozhodnutí bude odejít."

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek navíc dodává, že vůbec není jasné, jakou změnu zákona o služebním poměru ministerstvo vnitra vlastně chystá:

"Pokud vím, tak v koaliční dohodě byla avizována změna zákona o služebním poměru kvůli konkurenční doložce a kvůli rotaci kádrů. V programovém prohlášení vlády je pouze neurčitě konstatováno, že je nutná změna zákona o služebním poměru. Nikdo neví, jaká tato změna bude a v obavách o další osud to vyvolává u policistů nejistotu, co ten nový zákon nebo jeho změna bude přinášet negativního, protože se nemůžeme domnívat, že by přinesla něco dobrého."