Ministr Nečas chce otevřít pracovní trh cizincům

Foto: Evropská komise

Rozvoj tuzemských průmyslových podniků brzdí nedostatek kvalifikovaných pracovníků, malé zapojení vědy a inovací a rychle rostoucí ceny energií, shodli se zástupci vlády i podnikatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, který otevřel své brány v pondělí. Návrh, jak řešit první z uvedených problémů, už začátkem minulého měsíce předložil ministr práce.

Foto: Evropská komise
Cizinci vybraných profesí ze zemí mimo Evropskou unii, kteří budou chtít pracovat v Česku, by již brzy mohli začít dostávat takzvané zelené karty přímo ve své vlasti, informoval před čtyřmi týdny ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Co je důvodem a cílem tohoto návrhu, vysvětluje ministrův mluvčí Jiří Sezemský: "Jedním z důvodů, proč zavádět zelené karty, je rostoucí počet volných pracovních míst. V srpnu 2007 jich bylo rekordních 133 tisíc a neustále narůstají. Je vidět, že poptávka po pracovnících roste a český pracovní trh není schopen ji v tuto chvíli stoprocentně uspokojit."

Petr Nečas
Opozici se ale tato úvaha nelíbí: Nečasův sociálnědemokratický předchůdce v ministerské funkci Zdeněk Škromach trvá na tom, že český pracovní trh se má otevřít jen vzdělaným lidem, místo aby stát lákal cizince do dělnických profesí. Vidí v nich mimo jiné nekalou konkurenci, ochotnou pracovat za horších podmínek a za méně peněz než čeští občané. Novinové komentáře zase varují před rizikem, že když takoví lidé o práci zase přijdou, můžou se buď stát zátěží pro sociální systém, anebo pokud ten bude vůči nim imunní, budou se snažit využít všechny dostupné prostředky, jak v zemi zůstat: "Někteří budou žít v ilegalitě, jiní využijí korupce, humanitárního zákonodárství anebo nějakých jiných metod, které si laik teď neumí představit, ale ti, kterým půjde o živobytí, na ně určitě přijdou," napsaly například Lidové noviny.

Jiří Sezemský to ale vidí jinak: "Já bych zopakoval, že cílem je přivést do republiky hlavně kvalifikované pracovníky. To znamená vysoce kvalifikované a kvalifikované řemeslníky, po těch je velká poptávka u našich firem. Není primárním cílem dovážet, když to tak řeknu, nekvalifikované pracovní síly. A co se týče nákladnosti systému, tak jelikož se jedná o pracovní místa, která nejsou obsazena našimi zájemci, těžko se na ně shánějí čeští uchazeči o práci, tak tento model nemůže být zátěží pro náš sociální systém, protože naopak řeší řeší situaci na trhu práce, která je v řadě míst lokálně neúnosná nebo velice komplikovaná."

Zdeněk Škromach
Podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí právě proto jeho úřad koordinuje úsilí s dalšími resorty, například s ministerstvem průmyslu a obchodu, jehož působnosti se problémy bezprostředně týkají. "Řada firem nemůže podávat vyšší výkon, protože nemá dostatek svých pracovních sil, které by jejich výkon zvýšila."

Jak ale také připomněl stínový ministr práce Zdeněk Škromach, projekt na přilákání kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí tady byl už za jeho působení, a přišlo jich ani ne padesát, zatímco současný ministr Nečas, kterého jeho předchůdce obviňuje z megalomanství, uvažuje o desetitisících. Neúspěch předešlého projektu ale prý v tomto případě nehrozí, tvrdí Nečasův mluvčí: "Ten problém s projektem, o kterém je řeč, je v tom, že on sice měl přilákat do republiky uchazeče o práci ze zahraničí, ale nijak nezjednodušil tu vlastní proceduru. Současný systém je velice komplikovaný. Podnikatel musí prokazovat, že o pracovní místo nemá zájem český občan po dobu tří měsíců, tato záležitost je nepřehledná a prodražuje náklady... Ten projekt nemohl být úspěšný protože nebyl dostatečně liberální a flexibilní a ta vlastní procedura pro získávání těch zaměstnanců byla velice zdlouhavá a administrativně náročná. Cíl zelených karet je opačný, tam je skutečně snaha liberalizovat pracovní trh, zprůchodnit ten systém tak, aby zájemce o pracovní sílu se k ní dostal co nejjednodušším způsobem."

Foto: Evropská komise
Každopádně ani legislativní řešení není otázkou nejbližších týdnů. Návrh je ve stádiu úvahy, musí dostat konkrétnější podobu, kterou mezi sebou projednají ministerstva a teprve pak může být schválena jeho konečná podoba, vysvětluje Jiří Sezemský: "V této chvíli je to ve fázi koncepce, která prochází připomínkovým řízením. Zatím se nejedná ani o věcný záměr zákona nebo legislativní návrh. Až tato koncepce bude projednána, tak bude následovat projednávání vlastního návrhu zákona a byli bychom rádi, protože tam se jedná o koordinaci aktivit ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstev vnitra a zahraničí, takže tam je nutný konsenzus všech těchto čtyř ministerstev, tak byli bychom rádi, kdyby tento legislativní návrh byl předložen v příštím roce."

Ve kterém období příštího roku by to mělo být, nechtěl Jiří Sezemský spekulovat. Ministr Nečas ale už naznačil, že kvanta zahraničních pracovníků českému průmyslu pomůžou, když všechno dobře půjde, nejspíš až v roce 2009.