Ministr Petříček předal krajanům v Chorvatsku 300 tisíc na pomoc po zemětřesení

Tomáš Petříček, foto: archiv MZV ČR

Dar má pomoci pomoci s odstraněním následků zemětřesení u města Petrinja loni v prosinci.

Tomáš Petříček předává šek na pomoc krajanům v Chorvatsku postiženým zemětřesením,  zdroj: archiv Tomáše Petříčka

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) předal šek na tři sta tisíc korun při návštěvě české menšiny v severochorvatském Daruvaru. Peníze se podle předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatské republice Anny Marie Štrumlové Tučkové rozdělí mezi ty, kteří při zemětřesení utrpěli škody. „Peníze půjdou nejenom do vesnice Jazvenik, ale i všem rodinám postiženým zemětřesením. Peníze rozdělíme všem, kteří se nám už ozvali nebo i ozvou, že potřebují pomoc. Jazvenik je taková malá vesnička, kde byl poškozený skoro každý obytný dům, chlívky, stodoly. Některé jsou dokonce srovnané se zemí“, řekla Českému rozhlasu Anna Marie Štrumlová.

Zdroj: archiv Tomáše Petříčka

V Chorvatsku žije jedna z nejlépe organizovaných českých krajanských komunit na světě. Češi se tu usídlili na přelomu 18. a 19. století při znovuosidlování území dobyté Habsburky. Aktuálně čítá zhruba 12 tisíc lidí „Tito lidé mají dva domovy, dvě vlasti. Jsou neuvěřitelně aktivní a organizovaní, působí ve 32 spolcích a vydávají pravidelně vlastní týdeník Jednota, který dnes slaví 75 let. Pomáhají tak udržovat češtinu i zvyky. Například dožínky jsou opravdu velká akce, účastní se jí obvykle kolem 5000 lidí,“ uvedl šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Součástí udržování českých tradic v Chorvatsku jsou i folklorní soubory nebo dětské tábory v České republice.

I část krajanů ale koncem loňského roku zasáhlo zemětřesení, proto Petříček do chorvatského Daruvaru přivezl i symbolický šek.

Autor: Pavel Novák
klíčové slovo:
spustit audio