Ministr práce a sociálních věcí Drábek kvůli obvinění náměstka končí ve vládě

Jaromír Drábek, foto: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 ve středu rezignoval na svoji funkci. Odejde k 31. říjnu. Důvodem je obvinění jeho prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Policie Vladimíra Šišku společně s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem zadržela v pondělí.

Jaromír Drábek,  foto: ČTK
Ministr svých odchodem reagoval tak na to, že pražský soud poslal ve středu na návrh státního zástupce Šišku do vazby. Své důvody popsal Jaromír Drábek následovně:

"Pro mě tím základním momentem je to, že soud rozhodl o uvalení vazby. To už není rozhodnutí policie nebo rozhodnutí státního zástupce, to je rozhodnutí soudu a já ho respektuji - byť, jak říkám, věřím, že se prokáže, že se žádný trestný čin podplacení, ze kterého je můj bývalý první náměstek obviněn, nestal."

Měsíční lhůtu pro svou rezignaci prý Drábek zvolil pro to, aby měl čas předat svůj úřad zkonsolidovaný a dal TOP 09 čas na výběr svého nástupce. Už v úterý přitom uvedl, že rezignuje, pokud se u jeho náměstka jasně prokáže spáchání trestného činu. Následně Šišku odvolal. Jaromír Drábek se podle svých slov cítí nevinen a věří, že se obhájí i jeho bývalý podřízený.

Vladimír Šiška,  foto: ČTK
"Musím jednoznačně říci, že necítím žádnou vinu. Řekl jsem, že jsem připraven nést politickou odpovědnost. Toto také tímto rozhodnutím naplňuji. Jsem pevně přesvědčen, že i pan Vladimír Šiška prokáže, že se žádného trestného činu nedopustil. Jenom je jasné, že to bude trvat nějakou dobu. Není možné čekat na to, až o tom například rozhodne soud, to bych považoval za neadekvátní."

Ve středu státní zástupce pro oba muže - Vladimíra Šišku i Milana Hojera - navrhl vazbu. Obvodní soud pro Prahu 2 do ní nakonec poslal jen náměstka Šišku. Druhého obviněného, ředitele odboru informatiky, propustil na svobodu. Podle ministra Drábka dále v pracovním poměru zůstává.

"Pan Hojer byl odvolán z funkce ředitele odboru IT, ale jinak je v pracovně-právním vztahu, předpokládám. Musím říci, že tuto záležitost jsem konkrétně neřešil a je záležitostí především personálního šéfa a toho, kdo zastupuje prvního náměstka."

Státní zástupce Petr Boš chtěl vazebně stíhat oba muže, protože by podle něj mohli ovlivňovat svědky. Jak řekl novinářům, soud vyhověl pouze jednomu z jeho návrhů. I podle soudkyně Moniky Křikavové nemají obvinění v případu stejnou roli.

Milan Hojer,  foto: ČTK
"Pan Šiška se z důkazů, které měl soudce k dispozici, jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala měla faktickou moc něco ovlivňovat."

Policie Vladimíra Šišku i Milana Hojera viní z podplácení při veřejné zakázce. Za to jim hrozí až šestileté vězení. Milan Hojer řekl, že se cítí nevinen.

"Cítím se nevinen a věci, které jsou tam zmiňované, tak ty se nestaly. Plnil jsem svoji práci a více k tomu nemám co říct."

Deník Mladá fronta Dnes zjistil, že obvinění Šišky mohlo souviset s počítačovými systémy na vyplácení sociálních dávek. Bez výběrového řízení prý zadal práci spřízněným firmám. Více informací přinášíme v přehledu středečního tisku. Ve středu dopoledne provedl soud výslechy obou mužů a brzy odpoledne rozhodl o uvalení vazby na náměstka Šišku. K celé věci se vyjádřil i premiér a šéf ODS Petr Nečas. Uvedl, že Šiškovy projekty v resortu by měly být prověřeny. Podle premiéra bylo Šiškovo úterní odvolání z funkce jediným možným krokem.