První příjemci dávek začnou dostávat tzv. sociální kartu

Foto: MPSV

Prvních pět tisíc lidí dostane od července novinku - takzvanou sociální kartu. Na ní se budou postupně vyplácet všechny dávky. Podle odborů by se jich za čtyři měsíce měl rozdat milion. Obávají se, že by situace na úřadech práce mohla být horší než počátkem roku po nastartování nového systému výplaty dávek. Úředníci museli tehdy pracovat přesčas, klienti stáli dlouhé fronty.

Foto: ČTK
Před ministerstvem práce a sociálních věcí ve středu protestovalo několik desítek odborářů, postižených či nezaměstnaných. Akce byla součástí takzvaných blokád ministerstev a pořádá ji platforma odborů a aktivistů Stop vládě. Kritizuje hlavně nový systém vyplácení dávek, zavedení veřejné služby pro lidi bez práce, škrty, důchodovou reformu, zpomalení růstu penzí a novou sociální kartu. Právě tu nyní dostane prvních 5000 lidí.

"S-kartu dostanou příjemci sociálních dávek, dávek pro osoby se zdravotním postižením, bude tam posílána podpora v nezaměstnanosti nebo rodičovský příspěvek. Naopak prostřednictvím karty nebudou vypláceny starobní a invalidní důchody, ani nemocenská. Denně by mělo být na úřady práce v celé ČR distribuováno v součtu asi 7 až 10 tisíc karet,"

uvedla Táňa Kozelková z tiskového odboru ministerstva práce a sociálních věcí. Aby nevznikaly problémy, rozhodl se Úřad práce vyzkoušet kartu nejdřív na poměrně malém vzorku klientů. Sociální karty, také se jim říká S-karty, zavádí reforma ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Mělo by se díky nim ušetřit za administrativu ročně asi čtvrt miliardy korun. Proti novince se však snesla řada námitek. Jednou z nich je dostupnost, řekl už dříve senátor za ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil:

Jaromír Drábek
"Nejsem přesvědčen o tom, že zejména v místech, kde není zdaleka tolik bankomatů, nedojde k určitým problémům z hlediska realizace samotného nákupu. Mnozí malí obchodníci a prodejci nemají čtečky a tím pádem nepřijímají sociální nebo jakékoliv karty."

Podle ministerstva je však možné přeposílat dávky na jakýkoliv jiný účet a v mimořádných případech se může úřad práce dohodnout na jiném způsobu výplaty dávek. Určité omezení bude platit jen pro ty, kteří už teď nemají dávky vyplácené v penězích, uvedla Táňa Kozelková:

"Nebude možné vybrat hotovost z bankomatu nebo ji převézt na svůj účet. Možnosti nákupu budou omezeny prostřednictvím tzv. kódu obchodníka. To v praxi znamená, že kartou nebude možné platit například ve zlatnictví, v pohostinství, baru nebo herně."

Že však bude možné nařízení obejít, zmínil už dříve senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Foto: MPSV
"Na tu kartu si koupíte omezený počet věcí a mezi nimi určitě bude například oblečení pro děti. Takže ten klient si koupí drahou dětskou bundu za 3500. Díky Evropské unii, která spotřebitele chrání až za hrob, ji druhý den vrátí, oni mu vrátí peníze v hotovosti a on je propije nebo prohraje v automatech."

Přes systém ročně proteče od státu na dávkách kolem 80 miliard korun. Pokyn k plošnému rozšíření karet dá generální ředitel úřadu práce Jiří Kubeša až po odstranění případných nedostatků. Problém s výrobou karty by být neměl, mohl by se ale objevit "spíš v organizaci". Podle odborových předáků úřadů práce není tento systém nikde odzkoušen. "Více méně se budou státní úředníci dostávat do pozice bankovních úřadů. Rozdíl bude jenom jeden - státní úředník je placen výrazně méně než bankovní," dodal odborový předák Vlastimil Neuman.