Ministr Schwarzenberg nabízí rezignaci, pokud neprojde v parlamentu radar

Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg, foto: ČTK

Buď projde v parlamentu americký radar nebo nabídnu rezignaci. Tak by se dalo shrnout vyjádření českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Condoleeza Riceová a Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Washington chce v Česku umístit radar a v Polsku sila s deseti střelami. Ministr si však není jistý, že český parlament schválí protiraketový štít v době, kdy bude v úřadu prezident George Bush, pokud tak vůbec učiní. Většina obyvatelstva je totiž proti radaru. Premiér Mirek Topolánek zatím nechtěl slova ministra zahraničí komentovat.

"Až to bude aktuální, což je nepochybně za mnoho měsíců, tak se o tom můžeme bavit. Já pokládám, stejně jako Karel Schwarzenberg, tuto záležitost za důležitou. Ale vyhlašovat to teď v létě ještě před zimními mrazíky mě připadá předčasné."

Podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka nemá myšlenka Karla Schwarzenberga žádnou logiku.

Lubomír Zaorálek,  foto: ČTK
"Je to pro mě záhada, proč mu na tom radaru tak záleží, už vůbec nerozumím tomu, proč to v této chvíli tak prosazuje. A to v situaci, kdy se ve Spojených státech blíží prezidentské volby, a kdy je evidentní, že i polská strana se rozhodla počkat, a nebude se smlouvou spěchat, v situaci, kdy tady je téměř 70 procent lidí proti radarové základně, kdy je navíc jasné, že se ve sněmovně nedaří dopočítat hlasy pro radarovou základnu, tak v této situaci na tom trvat a dokonce s tím spojovat svou funkci, je pro mě nepochopitelné."

Je otázkou, jak budou nakonec poslanci o radaru hlasovat. Komunisté se zavázali podpisem, že jeho výstavbu nepodpoří. Proti jsou sociální demokraté, ale i dvě poslankyně zelených. Pro šéfa zelených Martina Bursíka bylo Schwarzenbergovo vyjádření překvapivé.

"Nejprve s ním potřebuji hovořit, jak tu věc vnímá, jestli to tak skutečně je, jestli nedošlo k nějakému zkreslení agentury nebo při překladu. Těch možností je x. A dokud si s ním v téhle věci, která je vážná, nepromluvím, tak vůbec nebudu spekulovat, ani se nebudu vyjadřovat."

Další neznámou je, jak se zachová Polsko. To chce, aby Spojené státy investovaly značnou částku do modernizace polské protivzdušné obrany. Američané si ale myslí, že si Polsko řeklo o příliš mnoho peněz, a varují, že by antirakety mohly být rozmístěny jinde. Schwarzenberg, který se v USA setkal s poradci prezidentských kandidátů Baracka Obamy a Johna McCaina, věří, že Spojené státy budou s programem protiraketové obrany pokračovat, ať už bude příštím prezidentem zvolen kdokoli. McCain rozvoj protiraketové obrany silně podporuje, podle Obamy by takový štít měl být rozmístěn jen v případě, že by se ukázalo, že může fungovat.