Česko a USA se dohodly na hlavní smlouvě o radaru

Česko se dohodlo se Spojenými státy na hlavní smlouvě o možném umístění amerického protiraketového radaru na českém území, oznámil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v průběhu summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti. Odsud také zaznělo, že aliance plně podpoří americké plány na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě.

Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
Oznámení, že Česká republika se se Spojenými státy dohodla na hlavní smlouvě o možném umístění amerického protiraketového radaru na českém území, se všeobecně očekávalo v souvislosti se setkáním ministra zahraničí Karla Schwarzenberga s jeho americkou kolegyní Condoleezzou Riceovou. Očekávání se naplnilo ve čtvrtek odpoledne a Schwarzenberg sdělil, že smlouva má být podepsána počátkem května. Co ale bylo otevřenou otázkou probíhajícího summitu Severoatlantické aliance, byl její postoj k americkým plánům na vybudování systému protiraketové obrany ve střední Evropě. Jako blesk se proto zároveň rozšířila zpráva agentury Reuters, že podle nejmenovaného člena americké delegace NATO v závěrečném komuniké podpoří tento systém a uzná jeho příspěvek k obraně Evropy i Spojených států.

Pro českou vládu by to byla dobrá zpráva, protože by se tak splnila podmínka Strany zelených a zkonsolidovalo by to vládní tábor. Nicméně osud schvalování radaru v Poslanecké sněmovně zůstává stále otevřen, protože rovná polovina hlasů patří levici, která se razantně staví proti radaru. A názory dvou bývalých sociálních demokratů, kteří zpravidla podporují vládní návrhy, zatím nejsou známy.

Jinou otázkou pak je to, že Washington se zatím s Varšavou nedohodl o umístění raketové základny v Polsku. Šéf americké protiraketové agentury generál Henry Obering již před začátkem summitu prohlásil, že Spojené státy budou mít zájem na instalaci radaru v Česku i bez základny v Polsku. Politický ředitel ministerstva zahraničních věcí Martin Povejšil k tomu řekl:

"Jedna věc je samozřejmě ten politicko-strategický koncept a ten je založen na radarové základně v České republice a protiraketové schopnosti, umístěné do Polska. To je to, o čem jsme vedli se Spojenými státy doteď jednání, byť se vztahovala meritorně k umístění radarové stanice na území České republiky. Pokud by došlo ke změně toho konceptu, tak se situace do určité míry mění. To, co řekl generál Obering, je ovšem něco jiného. V zásadě řekl to, že jaksi z hlediska vojenského, bezpečnostního i technického má smysl pro posílení bezpečnosti jak České republiky tak i evropských spojenců i umístění jenom radarové základny na území České republiky, protože i to samo posiluje schopnosti čelit raketovým hrozbám, ale neposiluje to schopnost čelit hrozbám balistických raket (dlouhého doletu). Čili v zásadě z toho by mohla profitovat Evropa. Ovšem daleko méně by z toho profitovaly Spojené státy, pokud jde o ochranu území Spojených států. Nikoliv pokud jde o ochranu amerických vojenských sil rozmístěných v Evropě a tak dále."