Ministr Zaorálek vyzval v Radě Evropy k boji proti terorismu i xenofobii

Parlamentní shromáždění Rady Evropy, foto: Oficiální facebook Rady Evropy

Česko nyní předsedá Výboru ministrů Rady Evropy, organizace sdružující 47 zemí včetně Ruska a Turecka. V úterý ve Štrasburku vystoupil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lubomír Zaorálek,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo
Šéf české diplomacie promluvil na plenárním zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy a ve svém projevu vyzval k boji proti terorismu, rasismu, xenofobii a populismu. Hovořil také o migraci, právě řešení problémů s ní spojených vidí Česká republika jako jednu z priorit svého předsednictví. Ve Štrasburku se mluvilo i o Turecku, probírala se především situace v oblasti lidských práv. S generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörnem Jaglandem Zaorálek probral i případ českého občana ubitého v Londýně. Jaký je ale vůbec význam Rady Evropy? Na to se Lubomíra Zaorálka zeptal kolega Libor Kukal:

"Rada Evropy je fórem, které má za úkol jednat a nutit své členy, aby respektovali pravidla, která si sami dali. Dali jsme si je proto, že tušíme, jak strašně nebezpečné je jejich porušování. Myslím si, že velmi nebezpečné je to pro zemi, jako je Česká republika. Pro zemi, jako jsme my, pro zemi uprostřed Evropy, která má historickou zkušenost s tím, že nerespektování práv jednotlivců se velmi rychle spojuje s nerespektováním práv států. My máme velmi tvrdý zážitek z toho, jak jsme na to doplatili. Pro nás je strašně důležité, aby pravidla platila. Pro Českou republiku je nesmírně důležité, aby platily mezinárodní dohody, aby se respektovaly hranice, teritorium státu. Je důležité, aby se dodržovala základní pravidla vlády zákona principy, podle kterých jsou soudy nezávislé, soudí zločince a nejsou nástrojem likvidace oponentů stávajícího režimu."

Obraz Česka v Evropě

Parlamentní shromáždění Rady Evropy,  foto: Oficiální facebook Rady Evropy
V poslední době se především v tuzemsku rozvířila debata o českém působení v evropských strukturách a institucích a o roli a postavení Česka v Evropě. Obraz České republiky v zahraničí ale podle ministra Zaorálka není vůbec špatný:

"Mám dojem, že ten obraz uvnitř země je skeptický, vytváří se takový dojem, že nás Evropa vidí skoro jako černou ovci. Body, které se u nás vnímají tak, že nám je neustále někdo vyčítá, ale nejsou pak ve skutečnosti schopny změnit základní obraz státu. Víte ale, že jsem se v poslední době setkal s ministry zahraničí Německa, Francie, Portugalska nebo Dánska. Byl u nás na návštěvě první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, společně s Bohuslavem Sobotkou jsme se setkali s Jeanem-Claudem Junckerem. Kdybych to shrnul, tak v posledních dnech jsem absolvoval opravdu úctyhodné množství schůzek se známými a vrcholnými evropskými politiky. Myslím si, že všichni doufají, že po říjnových volbách bude Česko dále podobně spolehlivým partnerem,"říká ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Česko bude Radě Evropy předsedat do 15. listopadu letošního roku, kdy tuto roli převezme Dánsko.