Ministr zdravotnictví od povinného očkování neustoupí

Foto: ČT24

Povinné očkování dětí se dostalo před Ústavní soud i na jednání Poslanecké sněmovny. Ústavní soud rozhodl, že ministerstvo zdravotnictví může očkování dál nařizovat. Navíc smí zůstat podmínkou pro přijetí dítěte do školky. Proti očkování se konala demonstrace, hodinová debata byla i v Poslanecké sněmovně.

Foto: ČT24
Očkování dětí není téma jenom v Česku. Světová zdravotnická organizace nedávno vyzvala evropské země a státy střední Asie, aby zvýšily počet lidí očkovaných proti spalničkám. V sousedním Německu vyvolalo úmrtí jedenapůlročního batolete debatu o zavedení povinného očkování.

Očkování rozděluje i české rodiče. Pro děti v Česku je povinné očkování hexavakcínou, která pokrývá šest nemocí, například záškrt, tetanus, černý kašel nebo dětskou obrnu. Další povinná vakcína chrání před spalničkami, zarděnkami a příušnicemi.

Foto: ČT24
V posledních letech odmítlo v Česku očkovat dítě hexavakcínou až 170 rodičů ročně. Nejvíce v Praze a Jihomoravském kraji. Názory na prospěšnost očkování se liší, někteří lidé považují vakcíny za nebezpečné, jako například Šárka Chovancová:

"Mé kamarádce se stalo, že po podání vakcíny její dítě dostalo křeče a upadlo do bezvědomí. Také jsem si přečetla, že vakcíny mohou obsahovat hliník a rtuť a to může vést k tomu, že děti mohou trpět určitými alergiemi."

Vážné následky se projevují u čtyř až pěti dětí ročně.

Díky očkování nezemře 500 dětí ročně

Vladimír Valenta  (Foto: ČT24)
Podle ministerstva zdravotnictví se díky očkování snížil výskyt vážných infekčních onemocnění. Hlavní hygienik Vladimír Valenta připomněl, že díky očkování nezemře ročně 500 dětí a dalších 150.000 neonemocní. Očkováno je 95 procent dětí, což umožní ochranu před infekcí i těm, kdo z nejrůznějších důvodů očkováni být nemohou.

"Očkování zabraňuje výskytu řady infekčních onemocnění. Nemáme tu žádný výskyt záškrtu, žádný výskyt tetanu, žádnou dětskou obrnu. Došlo k výraznému poklesu onemocnění invazivním hemofilem. Ještě v roce 2001 jsme měli 120 až 130 případů ročně, dneska nemáme ani jeden," dodal Valenta.

Současné kombinované vakcíny jsou podle jeho slov nesrovnatelně bezpečnější, než kdysi byly očkovací látky proti jednotlivým nemocem.

Ústavní soud: očkování je povinné

Budova Ústavního soudu ČR,  foto: Filip Jandourek,  archiv Českého rozhlasu
Na Ústavní soud se obrátili rodiče, kteří po vleklém sporu museli každý zaplatit 4000 korun, protože nezajistili očkování dítěte hexavakcínou. Soud se vyslovil pro povinné očkování.

Začátkem března přišel druhý nález Ústavního soudu. Jednalo se o očkování jako podmínku pro přijetí dětí do mateřské školy. I tady soud rozhodl, že očkování podmínkou zůstane.

Podle kritiků toto rozhodnutí omezí přístup neočkovaných dětí ke vzdělávání i mimoškolním aktivitám. Soudci však zdůraznili, že očkování je prospěšné pro celou společnost, a že rizika jsou podle současných vědeckých poznatků minimální. Problém se zřejmě v budoucnu přenese k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Proti povinnému očkování demonstrovalo 300 lidí

Demonstrace proti povinnému očkování,  foto: ČTK
Očkováním se v rámci novely zákona zabývají i poslanci. Den před jednáním se v Praze sešlo na demonstraci proti povinnému očkování na 300 lidí a vypískali ministra zdravotnictví.

Poslanci pak debatovali o úpravách povinného očkování asi hodinu. Předloha se vrátila do zdravotního výboru. Objevily se návrhy, aby stát nesl odpovědnost za vážné poškození dětí, které vzniklo pravděpodobně očkováním. Snížit by se také měly postihy lékařů nebo organizátorů prázdninových akcí v souvislosti s očkováním. Ministr Svatopluk Němeček uvedl, že od povinného očkování neustoupí:

Svatopluk Němeček,  foto: ČTK
"Budu bojovat za systém povinného očkování, protože si myslím, že je to věc, která chrání děti, chrání občany v téhle zemi. Budeme diskutovat o výši těch sankcí, které jsme už výrazně snížili po projednání ve výboru. Byť akceptuji, že někteří na to mají jiný názor, tak já budu stát za systémem povinného očkování."

Mezi poslanci je řada lékařů. Ti se přikláněli k respektování názorů autorit. Šéf zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) dokonce hovořil o rozpoutání hysterie proti očkování.