Případů planých neštovic přibývá, je jich nejvíc za deset let

V Česku přibývá případů planých neštovic

V Česku přibývá případů planých neštovic. Jen za letošní rok se touto převážně dětskou nemocí nakazilo víc než 42 tisíc lidí. To je nejvíce za posledních deset let. Vychází to z údajů Státního zdravotního ústavu o šíření infekčních nemocí.

Současnou situaci odborníci ale nepovažují za nijak výjimečnou. V letech před epidemií bylo nakažených obvykle mezi 20 a 38 tisíci. To, že loni bylo případů planých neštovic v Česku skoro devětkrát méně než letos, je podle hygieniků z důvodu covidových opatření.

Ilustrační foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

„Nižší výskyt planých neštovic v loňském a předloňském roce bude pravděpodobně souviset jednak s vyšším výskytem tohoto onemocnění v roce 2019 a rovněž se zavedenými protiepidemickými opatřeními kvůli onemocnění covid-19. Nicméně lze říci, že současná situace koresponduje s výskytem planých neštovic v "předcovidové době" a není nijak výjimečná,“ uvádí na webu Státní zdravotní ústav.

Zvýšený výskyt neštovic tak očekávají hygienici i nadále. Právě z toho důvodu, že jsou v populaci dva ročníky dětí, které neprošly přirozeným promořením. Onemocnění planými neštovicemi je totiž podle SZÚ běžné a prodělá je více než 90 procent lidí, obvykle už v předškolním věku. V dospělosti pak může mít onemocnění závažnější průběh a častější komplikace.

Nejlepší ochranou je podle odborníků očkování. V některých zemích patří do základního očkovacího kalendáře. Například v USA je proočkovanost populace kolem 90 procent. V Česku je očkování dobrovolné a vakcína je dostupná od roku 2003.

Opičí neštovice

Větší pozornost veřejnosti vzbuzuje v posledních týdnech výskyt takzvaných opičích neštovic. V Česku se objevily první případy v květnu. Nyní jich je asi dvacet. Jde ale o jiný virus, který s nákazou planými neštovicemi nesouvisí. Česká lékařská komora již v květnu upozornila na to, že prodělání planých neštovic před nákazou těmi opičími nechrání.

Opičí neštovice | Foto: Česká televize,  ČT24

„Opičí neštovice nemají virologicky nic společného s planými neštovicemi, tedy varicelou, které jsou vyvolány herpetickým virem varicella zoster. Podobné jsou jen klinické projevy – vyrážka s „neštovičkami“, tedy se zkalenými puchýřky. U planých neštovic je zdrojem a rezervoárem infekce člověk a jde o velmi časté, celosvětově se vyskytující onemocnění převážně dětského věku,“ uvedla na webu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v první polovině července vyhlásila kvůli opičím neštovicím nejvyšší stupeň varování, vysoké riziko je podle ní v Evropě.

Do Česka už dorazilo 1400 dávek vakcíny proti opičím neštovicím. Vakcíny země dostala darem od Evropské komise, která očkovací látku nakoupila ze svého rozpočtu a rozděluje ji mezi členské země EU. Celkem by Česká republika měla dostat 2800 dávek. S plošným očkováním se ale nepočítá. Podle ministerstva zdravotnictví vakcíny bude mít Česko pro případ zhoršení situace nebo pro rizikové pacienty.