Mirek Topolánek si přes páteční útok nepřeje policejní ochranu svých volebních mítinků

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Policie v neděli připustila, že páteční útok na Mirka Topolánka během jeho předvolební kampaně na jižní Moravě si mohl někdo objednat. Muže, kteří expremiéra a šéfa občanských demokratů zranili kamenem, však ani do pondělního poledne nevyslechla. Policisté navíc odmítli zveřejňovat další informace, aby nenarušili vyšetřování.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
K čemu vlastně v pátek odpoledne na koupališti v Hustopečích na Břeclavsku došlo?

"Ze skupiny čtyř dohola ostříhaných mužů vyletěl kámen, který pana Topolánka udeřil do hlavy. Nedošlo ale k žádnému vážnému zranění. Muži po tomto útoku okamžitě nasedli do auta, do vozidla Volkswagen tmavomodré barvy, a odjeli,"

sdělila mluvčí břeclavských policistů Alice Čechová. Auto s pražskou poznávací značkou, na kterou policii upozornili svědkové incidentu, se však nepodařilo zastavit. Policie zprvu tvrdila, že nemá důkazy, že by si tento útok někdo objednal, později tuto možnost připustila. Televizi Nova se navíc v sobotu přihlásil jeden z údajných útočníků, který tvrdil, že měli na předvolební kampani Mirka Topolánka dělat "rozruch".

Mirek Topolánek utržil menší tržnou ránu na hlavě, kterou mu zdravotníci na místě ošetřili. Hned také pokračoval ve své kampani. Přesto považuje tento útok za bezprecedentní:

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Dnes se stalo něco, co překročilo určité doposud známé meze, protože kámen není vejce. Bohužel nejvíce během tohoto útoku byli postiženi ti okolo mne, a to byli normální lidi. To, že jsem dostal kamenem, to se prostě stát může."

Občanští demokraté ještě v pátek podali trestní oznámení na neznámého pachatele. Ve skupině kolem Topolánka podle nich byly i děti. Podle organizátorů kampaně se stejné auto s pražskou poznávací značkou objevilo i na předchozích mítincích. Přesto si Mirek Topolánek nepřeje, aby měl při svých setkáních s voliči policejní ochranu. Potvrdil to mluvčí občanských demokratů Martin Kupka:

"Policie má určitě mnoho vážnějších úkolů v ochraně bezpečnosti lidí. navíc by měla přistupovat k útokům na politika stejně jako k útoku na kohokoliv jiného. Není navíc zaručeno, že střežené mítinky politických stran by byly nutně bezpečnější. Zdá se, že by naopak mohly přilákat i více provokatérů. Bezpochyby by ale ztratily svůj bezprostřední charakter."

Incident odsoudil premiér Jan Fischer a i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten byl letos během kampaně před eurovolbami terčem takzvaných vajíčkových útoků.