Bohuslav Sobotka napaden opilcem na předvolebním mítinku ČSSD

Bohuslav Sobotka, foto: www.bohuslavsobotka.cz

Vyhrocená předvolební kampaň přerostla v násilí. Na mítinku sociálních demokratů v Brně dostal místopředseda ČSSD a lídr její jihomoravské kandidátky Bohuslav Sobotka ránu pěstí do hlavy. Zatímco Sobotka, stěžující si na bolest hlavy, byl převezen do nemocnice s podezřením na otřes mozku, opilý pachatel činu byl na místě zadržen a skončil v policejní cele.

Po sprše vajíček létajících na představitele ČSSD loni v Praze a útoku kamením na Mirka Topolánka se jedná o další incident, který přerostl slovní přestřelku, na kterou už je zdejší společnost víceméně zvyklá. Útok okamžitě odsoudili představitelé všech stran napříč politickým spektrem. Zde jsou slova Sobotkova stranického kolegy Jeronýma Tejce.

Bohuslav Sobotka,  foto: www.bohuslavsobotka.cz
"Ten útok byl nejen tvrdý, ale hlavně zákeřný. Naprosto se nedal předpokládat. S něčím podobným jsem se ještě nesetkal, v tuto chvíli je pro nás podstatné pouze to, aby byl Bohuslav Sobotka v pořádku. O dalších krocích v naší kampani budeme přemýšlet až bude znám jeho zdravotní stav."

Do Sobotkovy kůže se velmi dobře dokázal vcítit poslanec KSČM Jiří Dolejš, který se před časem sám stal obětí čtyř doposud neznámých pachatelů, kteří ho brutálně zbili. Dolejš se pokusil hledat možné příčiny násilných útoků.

"Atmosféra politické konkurence není dobrá už dlouhodobě. Podobné události jsme zažili i v minulé kampani. Je to přilévání do ohně, pokud politici používají urážky, utíkají od obsahu a zanáší do kampaně emoce."

Pokud by někdo po středečním incidentu očekával, že političtí rivalové zakopou válečnou sekeru, dost by se mýlil. Lídři dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD se okamžitě začali na dálku obviňovat, kdo z nich může za eskalaci napětí při volební kampani. Jiří Paroubek označil napadení Sobotky za "bezprecedentní vyvrcholení nenávistné kampaně vůči ČSSD, kterou vedou pravicová média v čele s MF Dnes, Lidovými a Hospodářskými novinami" a podle něj je to také důsledek "nenávistné kampaně ODS v režii Ivana Langera s jeho Modrým týmem". Občanští demokraté se ústy celostátního volebního lídra ODS Petra Nečase proti podobným nařčením ohradili.

Petr Nečas
"Celá ODS vždy odsuzovala jakékoliv projevy násilí v politice. Vajíčko, kámen ani pěst nejsou vhodné nástroje pro seriozní politickou diskusi. Tato situace na druhé straně nesmí vést k rozpoutání hysterie, která by znovu polarizovala společnost a zvyšovala napětí."

Podle politologa Zdeňka Zbořila přispívá k násilí na předvolebních mítincích nejen negativní kampaň některých stran, ale i rostoucí polarizace společnosti.

"Je pravda, že česká společnost je přímo kontaminována nenávistí a záští. Její projevy, které jsou za hranicí normality, se stupňují. Začínalo to nevinně, když Annonce nabídla 5 milionů korun tomu, kdo zabije ministerského předsedu a předsedu poslanecké sněmovny. To byl ten útok pana Kudláčka na Václava Klause a Miloše Zemana. Pak následovaly další incidenty a toto je jenom přirozený důsledek toho. Samozřejmě, že ti lidé, kteří organizují protesty proti ČSSD zřejmě nejsou viníky nebo neorganizovali útok nějakého opilce na pana Sobotku, ale přispěli k vyvolávání atmosféry nenávisti."