Souboj ODS s ČSSD získal po nástupu Nečase novou dimenzi

Petr Nečas, foto: ČTK

Zaútočí ODS s novým volebním lídrem na vítězství v květnových parlamentních volbách? A jaké bude mít důsledky výměna Petra Nečase za Mirka Topolánka pro největšího rivala občanských demokratů ČSSD i menší strany, usilující o vstup do poslanecké sněmovny? To jsou otázky, které jsem položil politologům Lukáši Valešovi z VŠ Newton colleege v Brně a Janu Kubáčkovi z FSV UK v Praze.

Ta změna je viditelná na první pohled. Hřmotného Mirka Topolánka nahrazuje naoko klidnější Petr Nečas s přezdívkou "pan čistý". Podle Jana Kubáčka to volebním preferencím ODS může pomoci.

"Myslím si, že na tom může ODS jen vyzískat, protože Petr Nečas je chápán jako nekonfrontační politik, s dlouholetou zkušeností v politice bez škraloupu a přitom konzervativních hodnot. To je v současnosti pro voliče ODS velmi strategické a důležité. Pokud bude následovat tolerance Petra Nečase od ostatních frakcí v ODS, tak jen samotný fakt vystřídání volebního lídra, může vést k růstu preferencí ODS."

Mirek Topolánek a Petr Nečas  (vpravo),  foto: ČTK
Opačný názor z hlediska růstu či poklesu preferencí má Lukáš Valeš.

"Je pozitivní, že ODS našla odvahu a provedla tuto potřebnou změnu. Nicméně se nedomnívám, že to bude mít výraznější vliv na volební preference, protože zejména u velkých stran jsou voliči rozhodnuti už tak tři měsíce dopředu. Více rozhodují zkušenosti s tou stranou než personálie. Jsem tedy skeptický k tomu, že by tato změna nějak výrazně zahýbala volebními preferencemi."

Aktuální lídři dvou nejsilnějších politických subjektů v zemi, Jiří Paroubek z ČSSD i Petr Nečas z ODS znovu občany ujistili, že po volbách neutvoří velkou koalici. Bez ohledu na volební výsledek považuje tuto variantu za vysoce pravděpodobnou i Kubáček.

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Variantou ČSSD je hlavně menšinová vláda, kde by u jedn. zákonů mohla využívat podporu jiných politických stran. U Nečase je také rozhodnutí nejít do velké koalice velmi reálné a zásadní, protože má dlouhodobě problém s ČSSD Jiřího Paroubka, takže v tu chvíli by to bylo na odchod Petra Nečase."

Malým stranám středo-pravého politického spektra může výměna u občanských demokratů nějaké voliče ubrat. Alespoň si to myslí politolog Lukáš Valeš.

"Je třeba říci, že ODS se nemění. To, že se změnil lídr neznamená, že skandály, které ODS provází - zatčení starosty za korupci v Brně-Žabovřeskách či rvačka předsedy místní organizace ODS v Klatovech s přítelkyní a poté s policisty, tuto stranu nějak mění. ODS prochází hlubokou programovou i personální krizí. Nicméně tato vizuální změna může pro řadu pravicových voličů být motivací, aby přes původní preferenci TOP 09 nebo VV dali hlas ODS."

Petr Nečas,  foto: ČTK
Jeho kolega Kubáček s nim v tomto ohledu víceméně souhlasí. Stranu VV ovšem nahradil jinou politickou partají.

"Nástup Petra Nečase bude mít dopad na dvě politické strany - TOP 09 a lidovce, protože Nečas je konzervativní politik, klidného přístupu a kultivovaného vystupování. To může být atraktivní pro znepokojené voliče, kteří se začali ohlížet po TOP 09. Navíc některé jeho hodnoty jsou zároveň hodnotami KDU-ČSL. Je tedy možné, že někteří voliči, kteří uvažovali o těchto dvou stranách se začnou vracet do ODS."