Paroubek po Vlčkově rezignaci vyzval k odstoupení i špičky ODS, Nečas to odmítl

Miloslav Vlček, foto: ČTK

Za odstoupením Miloslava Vlčka z čela Poslanecké sněmovny jsou výmluvy a nejasnosti kolem sporné dotace a půjčky i to, že více než milion korun vrátil svému věřiteli v hotovosti, což zákon nepřipouští. Sociální demokraté jej však za jeho krok chválí a předseda ČSSD Jiří Paroubek okamžitě vyzval lídry pravicových stran, aby odstoupili také. Více už Milena Štráfeldová:

Petr Nečas,  foto: ČTK
Předseda dolní komory Miloslav Vlček, který je ze své funkce třetím nejvyšším ústavním činitelem v zemi, zřejmě pomohl svému poradci k pětadvacetimilionové dotaci. Svému asistentovi zase vrátil milionovou půjčku v papírovém pytlíku a o další miliony se s ním soudí. Upozornily na to Hospodářské noviny a Vlček nedokázal své kroky věrohodně vysvětlit. Podle volebního lídra občanských demokratů Petra Nečase nemůže takový politik zůstat ve své funkci:

"Můžeme si dovolit mít předsedu Poslanecké sněmovny, který přenáší miliony v papírovém sáčku?"

I podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka se Miloslav Vlček svými výroky zesměšnil. Jeho odstoupení z funkce však Paroubek ocenil:

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Vážíme si tohoto kroku o to více, že pan Vlček nebyl ani obviněn. Na něj se nevztahuje ani presumpce viny, kterou uplatňujeme ve stanovách sociální demokracie, natož aby byl odsouzen."

Jiří Paroubek ale současně vyzval k odstoupení i další politické špičky:

"Vyzýváme nyní Ivana Langra a Petra Nečase, aby rezignovali i oni. Odchod doporučujeme též prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi."

Odstoupit by podle Jiřího Paroubka měli i další občanští demokraté Pavel Bendl nebo Petr Gandalovič, a také například lídr Věcí veřejných Radek John. Petr Nečas Paroubkovu výzvu vzápětí odmítl:

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek  (vpravo),  foto: ČTK
"Je to úsměvný pokus překrýt skutečnost, že sociální demokracie i osobně Jiří Paroubek tady selhali."

Podle Miroslava Kalouska z TOP 09 Jiří Paroubek výzvou k rezignaci jen odvádí pozornost od problémů své strany:

"Oblíbený styl pana předsedy Paroubka je, že když sám má problém, tak plive na druhé lidi. Já bych mu doporučil, ať se stará o sebe."

Miloslav Vlček odejde z čela sněmovny k 30. dubnu. Nahradit by ho měla Miroslava Němcová z ODS:

Miloslav Vlček,  foto: ČTK
"Z jednacího řádu Poslanecké sněmovny vyplývá, že pokud předseda nemůže vykonávat svou funkci, zastupuje ho první místopředseda."

K volbě nového předsedy sněmovny nejspíš nedojde, do květnových parlamentních voleb chybí už jen měsíc. Miloslav Vlček v nich už ale kandidovat nebude. Kromě svého poslaneckého mandátu se vzdal i místa lídra olomoucké kandidátky, a odchází tak z vysoké politiky. Jeho kauza však podle politologů nebude mít žádný větší dopad na volební preference sociální demokracie. Ta by podle dosavadních průzkumů vyhrála květnové volby s náskokem zhruba osmi procent nad ODS.