Mistr Jan Hus bude opět kázat v Betlémské kapli

Foto: archiv Zdeňky Čechové

Mistr Jan Hus se v sobotu vrací do Betlémské kaple. Stane se tak díky videomappingu, který se studenty ČVUT vytvořila Zdeňka Čechová. Její unikátní multimediální projekt přiblíží na budově, kde Jan Hus kázal, hlavní milníky jeho života.

Foto: archiv Zdeňky Čechové
Videomapping začíná rokem 1400, kdy byl Jan Hus vysvěcen za kněze. Diváci tu uslyší jeho kázání proti prodávání odpustků, zažijí konflikt s tehdejší církví, kostnický koncil, Husovo upálení i následné husitské bouře.

"Pokračujeme památníky, které jsou v Čechách a v zahraničí zobrazují mistra Jana Husa a Jana Žižku. Například socha mistra Jana Husa je i na Národní katedrále ve Washingtonu. Celou odyseu, jsme ukončili současnou rolí Betlémské kaple, která slouží k promocím a inauguracím ČVUT a dalších univerzit," uvedla Zdeňka Čechová.

Kardinál nechtěl Husa pokárat

Zdeňka Čechová,  foto: Zdeňka Kuchyňová / Český rozhlas - Radio Praha
Zdeňka Čechová už videomapping představila loni v říjnu, kdy se brzy stmívá. Jelikož nyní zažíváme nejdelší dny, je tomu uzpůsoben i začátek videomappingu ve 22:30.

"Vzhledem k tomu, že to je náročný projekt s mnoha animacemi, a pracovali jsme na tom se studenty od roku 2011, tak jsem si říkala, že je škoda neudělat veřejnou i generálku. Tu jsme dělali v roce 2013, byly tam stovky lidí. V roce 2014 jsme udělali premiéru a byla tam tisícovka nadšených lidí. Chtěla jsem to oživit hereckými výkony, postavou mistra Jana Husa, jeho kázáním, proslovem k Pražanům. Mistra Jana Husa zobrazil Pavel Lehejček. Jako kardinál vystupuje Miloš Průša. To vše jsme natáčeli se studenty na klíčovacím pozadí. Když jsme chtěli, aby kardinál přísně kázal, a emotivně kritizoval Husa, tak jsme s tím měli problém, protože říkal: jak se mám rozčilovat, když mi je mezi vámi tak dobře."

Hrají ve videomappingu profesionální herci?

Foto: archiv Zdeňky Čechové
"Ne, já jsem vzala amatéry, protože jsem byla svázána představou filmu, kde měl dvojroli Zdeněk Štěpánek. Pak jsem si představovala další herce. Pavel Lehejček je rétorik, a je zvyklý mluvit před lidmi. Tři hodiny, co jsme ho natáčeli, byly použitelné jako na celovečerní film, na rozdíl od kardinála, kde to bylo složitější."

Jsou součástí videomappingu i titulky, které by provázely dějem?

"Jsou tam zdůrazněny hlavní myšlenky mistra Jana Husa a té doby. Vzhledem k tomu, že je o tento projekt velký zájem ze zahraničí a od cestovních kanceláří, tak je vše provázeno anglickými titulky."

Podle posledních informací budete uvádět Betlémskou odyseu i v Lucembursku.

Foto: archiv Zdeňky Čechové
"Ano a to díky kontaktu se studentkou, která na tomto projektu spolupracovala. Ale ten remake už není Betlémskou odyseou, neboť se neváže na Betlémskou kapli. Nazvala jsem ho Odkaz mistra Jana Husa a jde použít jako videomapping na univerzální objekt. To je velká výhoda, protože já miluji monumenty a všechny figury můžu v celé ploše rozehrát víc než na Betlémské kapli. Ale ta má sama o sobě svůj půvab. Jejích oken využíváme tak, že tam pouštíme různé vitráže, nebo za okny Jan Hus přichází a odchází. Gotická okna v tom hrají roli."

Stejně jako hudba Miroslava Vobořila, či recitace Tomáše Černého, dodala Zdeňka Čechová, s jejímž jménem jsou spojeny například první umělecké programy pro Zpívající fontánu v Mariánských Lázních nebo pro Křižíkovu fontánu v Praze. Letos vytvořila pro světový romský festival Khamoro čtyřhodinový projekt plný animací a květinových scén.