Mohl by být bratrovrah Největším Čechem?

0:00
/
0:00

Hledá se největší Čech, tedy ne postavou, ale svými zásluhami o tuto zemi. Jména deseti osobností, které získaly nejvíce hlasů, oznámila Česká televize 5. května. Velký finálový večer nás čeká v pátek 10. června 2005. V přímém přenosu se utká všech deset advokátů obhajujících jednotlivé osobnosti. A potom se dozvíme, kdo se stane Největším Čechem. Podle generálního ředitele televize Jiřího Janečka se má touto anketou probudit zájem diváků o historii, tradice a také se prý má společnost v diskusi podívat sama na sebe. Znají Češi skutečně svou historii?

Hledá se největší Čech, tedy ne postavou, ale svými zásluhami o tuto zemi. Jména deseti osobností, které získaly nejvíce hlasů, oznámila Česká televize 5. května. Velký finálový večer nás čeká v pátek 10. června 2005. V přímém přenosu se utká všech deset advokátů obhajujících jednotlivé osobnosti. A potom se dozvíme, kdo se stane Největším Čechem. Podle generálního ředitele televize Jiřího Janečka se má touto anketou probudit zájem diváků o historii, tradice a také se prý má společnost v diskusi podívat sama na sebe. Znají Češi skutečně svou historii? Je například zajímavé, že v anketě se ani mezi stovkou osobností neobjevilo jméno člověka, který je zřejmě tím opravdovým zakladatelem českého státu. Ano, je to Boleslav, bratr knížete Václava. Jak řekl historik Dušan Třeštík Radiu Praha, Václav byl v podstatě jen kmenovým vůdcem na území dnešního středočeského kraje. Teprve Boleslav si podmanil okolní knížata na území dnešních Čech.

"Srovnal jejich hrady se zemí. Vystavěl vedle nich svoje hrady, do nich vložil své posádky. A aby ty posádky uživil, aby uživil armádu, zahájil obrovskou expanzi. Dobyl Slezsko, Krakovsko, celé Malopolsko, Halič, Volyň, takže někdy kolem roku 950 byl na hranici s Kyjevskou Rusí. Vytvořil prostě obrovský stát."

V té době šlo podle Dušana Třeštíka o dějinnou možnost, zda tento stát bude nebo nebude, zda vůbec vznikne český národ, který ještě neexistoval.

"Boleslav nás uvedl na tu cestu, která se neodchýlila z toho svého směřování. Byla to cesta k samostatnému českému státu, který dal vznik českému národu."

To, že Boleslav zrušil kmenové uspořádání a vytvořil skutečný stát, mělo samozřejmě dalekosáhlé důsledky.

"Ten stát byl těžké břemeno. Zavedl věci, které byly před tím naprosto neslýchané, žaláře, zavírání dlužníků do žalářů, popravování. Kmen nikdy nepopravoval. Tam se rody mezi sebou dohodly a vyplatily si navzájem za vraždu kompenzaci, v dobytku nebo v penězích. Teprve stát zavedl šibenice, vězení. A samozřejmě zavedl především daně."

Proč si tak málo lidí připomíná knížete Boleslava jako zakladatele českého státu? Maximálně si ho vybaví jako vraha knížete Václava. Mohl by být vůbec Největším Čechem bratrovrah? Na to je těžké dát dnes odpověď. Podle Dušana Třeštíka ale nelze na tehdejší dobu, na tehdejší běžné zvyklosti a tehdejší myšlení pohlížet dnešníma očima.

"Máme tedy na začátku tohoto státu vraždu. Praotec Čech byl ale také vrah. To není vůbec nic divného. Vrahové zakládali státy. Kain byl zakladatele státu, tedy měst. Romulus založil Řím tím, že zabil svého bratra. To je takový jakýsi mýtický rozměr. Ten tady byl vždy přítomen u dvou bratří."

Tím samozřejmě není vůbec řečeno, že Dušan Třeštík by případně obhajoval knížete Boleslava jako Největšího Čecha. Proč by jím ale Boleslav nemohl být, když vezmeme v úvahu kritéria, která pro anketu stanovila Česká televize? Když získal tolik hlasů jeden fotbalista, jehož zásluhou o český stát je to, že dal na mistrovství Evropy pět gólů.....