Kdo bude Největším Čechem?

0:00
/
0:00

Česko volí Největšího Čecha. Ve čtvrtek večer zveřejnila Česká televize pořadí, v jakém se české osobnosti umístily od 11. do 100. místa. Vedle toho seznámila diváky i s osobnostmi, které tvoří první desítku. Kdo tedy patří k největším Čechům? To ví Martina Lustigová.

Hlasující diváci - bylo jich téměř 381 tisíc - se zaměřili nejen na postavy české historie, ale také na osobnosti ze své současnosti - 22 míst z první stovky patří žijícím osobnostem. Organizátoři také oceňují, že Češi mezi 100 velikánů svého národa nominovali 18 žen.

Co na nominované říká kritik Jan Rejžek? "Byť ty výsledky jsou hodně bizardní, kdy například Daniel Landa je podle těch hlasujících větší Čech než Milada Horáková, tak si myslím, že ta konečná desítka přece jenom o něčem vypovídá - o tom, že si národ váží lidí nezpochybnitelných."

Cena útěchy pro vyřazeného Járu Cimrmana,  foto: ČTK
A kdo se tedy probojoval do první desítky? Karel Čapek, Antonín Dvořák, Václav Havel, Jan Hus, Karel IV., Jan Amos Komenský, T. G. Masaryk, Božena Němcová, Jan Werich a Jan Žižka z Trocnova. Publicistu Ondřeje Neffa na první desítce zaráží postava Karla IV.: "Jaksi ironicky bych tam viděl toho Karla IV., který byl asi tak Čech, jako já jsem čínský kloboučník. V tomto prostředí nacionalismu tam dát Lucemburčana je trošku legrační."

Čechům se ale podařilo organizátory zaskočit mnohem víc. A to tím, že nominovali Járu Cimrmana. Podle Ondřeje Neffa ale nejsou Češi nominováním fiktivní postavy nijak výjimeční: "Tyto ankety se konaly i v jiných zemích a všude se dostali nějací ti Bartové Simpsonové, Kačerové Donaldové a podobné fiktivní figury na vysoká místa. To je vlastně jenom potvrzení toho, že mnoho lidí to bralo jenom jako humor. Já osobně jsem samozřejmě taky nominoval Járu Cimrmana." Jára Cimrman byl ale ze soutěže jako fiktivní postava vyřazen. A jaká je reakce České televize? Pokračuje její mluvčí Martin Krafl: "Česká televize si samozřejmě tento fenomén uvědomuje, a proto se rozhodla, že Járu Cimrmana, bez ohledu na to, že se podle licenčních pravidel nemůže v celém projektu umístit, určitým způsobem ocení. My ve čtvrtek 9. června odvysíláme speciální bonus - dokument o Járu Cimrmanovi." Jára Cimrman dostal během nominačního večera alespoň cenu útěchy. Ovšem nikoli od televize, ale od Astrologické společnosti.

A jak bude nyní soutěž pokračovat? Česká televize představí nominované osobnosti pomocí série dokumentů, ve kterých bude každý z nominovaných mít svého advokáta, který se bude snažit diváky přesvědčit, aby poslali hlas právě "jeho" osobnosti.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda podobné ankety mají vůbec nějakou vypovídací hodnotu. Ondřej Neff je k tomu skeptický: "Já se domnívám, že ta anketa má víceméně zábavný smysl. Nějaký hlubinný psycholog by z toho samozřejmě vyčetl něco o charakteru národa, ale určitě by to byly údaje velmi mýtické, protože záleží na vzorku, kdo se té ankety účastní. Já si myslím, že to nemá žádnou zásadní vypovídací hodnotu."

Paralelně s anketou o Největšího Čecha proběhla i anketa o Největšího padoucha. Ta už má svého vítěze. Stal se jím Klement Gottwald. Pokračuje Jan Rejžek: "Nechť si každý porovná, jak je možné, že se Klement Gottwald ocitl na 92. místě jako Největší Čech a zároveň vyhrál jako Největší padouch. Stejně tak velice zdařile v obou anketách bodoval náš milý pan prezident Václav Klaus, který kandidoval na Největšího padoucha a zároveň ovšem je 18. Největším Čechem. Tohle, myslím, relativizuje tu anketu jako takovou, a potvrzuje to, že bychom ji neměli brát až tak moc vážně."