Moravské ornamenty zamíří příští rok natrvalo do Cedar Rapids, jednoho z center krajanské komunity

Moravské ornamenty

Pestrobarevné květy, listy, hrozny a další typické moravské vzory si mohou prohlédnout návštěvníci Havlíčkovy vily v Břeclavi. Na obrazech pracovalo 17 lidových umělců.

Havlíčkova vila v Břeclavi-Poštorné | Foto:  Česká televize

Příští rok kolekce zamíří natrvalo do Cedar Rapids, jednoho z center české krajanské komunity ve Spojených státech amerických. "Malérečky a maléři" reprezentují jednotlivé oblasti Slovácka. Jejich ornamenty se liší podle tradic obcí, odkud pocházejí, a odrážejí také rukopis autorů.

Původně měli umělci tvořit přímo v Cedar Rapids, ale kvůli pandemii díla vznikla v Česku. "Tento projekt nás maléře a malérečky propojil dohromady a báječně to fungovalo. Najednou se z nás stala skupina, která si vzájemně radí a pomáhá," uvedla jedna z členek týmu Kamila Bartálová, která tvoří ve Starém Poddvorově na Hodonínsku.

Velkoformátové obrazy budou na zdi Kosek Building

Marie Švirgová | Foto:  Česká televize

Nejstarší členkou skupiny je Marie Švirgová z Lanžhota, narozená v roce 1936. Malovat ornamenty, které se objevují na krojích, žudrech nebo keramice, se v dětství učila od starší sousedky. Její malby zdobí i vinné sklepy.

"Každý papírek jsem pomalovala, i ve vyučování jsem malovala pod laviců a pak jsem za to dostávala poznámky," popsala Švirgová. Právě ona předávala dovednosti následovnicím, včetně Miroslavy Ferstlové z Lanžhota, nejmladší členky skupiny narozené v roce 2000.

Národní české a slovenské muzeum a knihovna v Cedar Rapids | Foto: Baculis1,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Velkoformátové obrazy, které namalovalo patnáct maléreček a dva maléři, budou ve formě naučné stezky malovanou Moravou od roku 2023 viset na zdi Kosek Building (Koskovy budovy) v Národním českém a slovenském muzeu a knihovně v Cedar Rapids, v Iowě, a seznamovat tak návštěvníky s touto pestrobarevnou moravskou tradicí. Ještě předtím budou obrazy na Moravě na výstavě TIÁRY & Moravský ornament.

Malérečky učily ornamenty krajany ve Washingtonu, Atlantě, New Yorku a Cedar Rapids

Každá z maléreček má svůj příběh, jak se k ornamentům dostala. Například Dagmar Benešová z Podluží si vzala muzikanta a díky jeho lásce k lidové písničce a zpěvníkům plným ornamentů se je začala učit malovat. Uchvátila ji také tradiční technika modrotisku a pořádá kurzy Malovaných šatů z modrotisku. Ornamenty učila s Marií Švirgovou malovat české krajany ve Washingtonu, Atlantě, New Yorku a Cedar Rapids.

Moravské ornamenty | Foto:  Moravská krása

Marie Švirgová v roce 2011 malovala krajanům v Chicagu do kostela štólu a plachtu na oltář. „Ani ve snu mě nenapadlo, že ve svém pokročilém věku uvidím v roce 2020 svoji práci na vlastní oči," vzpomíná tato nepřekonatelná lidová umělkyně na pracovní cesty do Ameriky.

Maléř Josef Ševčík z Prušánek prý talent zdědil po svém stařečkovi Františku Júvovi z Dolních Bojanovic, který maloval ornamenty do zpěvníků a uměl je i vyšívat. Nádherné podlužácké ornamenty maluje Josef už čtrnáct let. Kromě toho zpívá v prušáneckém mužském folklorním i chrámovém sboru.

Kamila Bartálová říká, že si svoji práci nenašla sama. Ale že ona si našla ji. Jako jediná z členů Galerie moravského ornamentu se malbě věnuje naplno jako zaměstnání. Maluje především pro zákazníky z Moravy, ale její výrobky si našly cestu po celé České republice a zamířily i do Evropy, USA nebo Austrálie.