V americkém městě Cedar Rapids odměřuje čas první krajanský orloj

Ve městě Cedar Rapids v americkém státě Iowa stojí první orloj na severoamerickém kontinentu s pohyblivými figurami podobný tomu pražskému. Slavnostně jej spustili český a slovenský prezident Petr Pavel a Peter Pellegrini. Orloj zdobí vjezd do čtvrti s Národním českým a slovenským muzeem, které si připomnělo 50 let od svého vzniku.

Foto: Pavel Novak,  Český rozhlas - Radiožurnál

Národní české a slovenské muzeum a knihovna sídlí v Czech Village, kterou s částí New Bohemia (NewBo) spojuje most s odkazy na Karlův most. Tuto část Ameriky začali imigranti z Čech, Moravy a Slovenska osídlovat od poloviny 19. století. V první polovině 20. století byl každý čtvrtý obyvatel Cedar Rapids Čech. V současné době tak má mnoho obyvatel české či slovenské kořeny.

Muzeum v Cedar Radpis již 50 let pečuje o tradice, kulturu a historii českých a slovenských emigrantů v USA. „Zachovávání naší kultury a tradic na území jiného státu v tak velkém měřítku je obdivuhodné a jedinečné. Děkuji za velmi krásný a intenzivní zážitek,“ napsal na sociálních sítích prezident Petr Pavel.

Foto: Pavel Novak,  Český rozhlas - Radiožurnál

Spuštění orloje velkým červeným tlačítkem odpočítala ředitelka muzea Cecilia Rokusek. Poté se rozezněl úryvek ze Smetanovy Vltavy a pak za zvuků tónů z Dvořákovy Novosvětské se otevřela dvířka a okny procházelo 12 dřevěných postav.

Zatímco figurky v pražském orloji představují 12 apoštolů, symbolizujících profese a běžný život prvních českých a slovenských přistěhovalců do USA. Třeba kovář, uhlíř, farmář, učitelka, sokolka, nebo tancující pár. Na konci defilé nekokrhá kohout jako na pražském orloji, ale zaštěká československý ovčák.

Sochy musely mít přesné rozměry, aby se mohly v orloji otáčet. Mají výšku 117 centimetrů a šířku 42 centimetrů. Vytvořil je slovenský sochař Andrej Haršány ve své dílně v obci Borová u Trnavy. Na mechanismu a hodinách pracoval český tým: Vít a Radim Špidlen, Robert Holeček a Jiří Lev - designer kolotoče a posuvných dveří.

Orloj v Cedar Rapids s hudbou

Neměli byhom zapomínat, odkud jsme přišli

Český a slovenský prezident společně muzeum navštívili naposledy v roce 1995, kdy se zde potkali Václav Havel a Michal Kováč společně s tehdejším americkým prezidentem Billem Clintonem. Tentokrát USA zastoupila guvernérka státu Iowa Kim Reynoldsová.

Foto: Pavel Novak,  Český rozhlas - Radiožurnál

Oba prezidenti si v muzeu prohlédli například knihovnu nebo výstavu V kráse ornamentu, kterou pořádá nadační fond Moravská krása. Od prezidentky muzea Cecilia Rokusek dostali mimo jiné kožené vesty Harley Davidson.

Pavel ve svém projevu poblahopřál muzeu k 50. výročí. „Spojené státy jsem navštívil mnohokrát, ale nikdy jsem nebyl svědkem tak velké a příjemné koncentrace tradic jako tady ve vašem krásném městě,“ řekl.

Orloj je podle něj symbolem silných kulturních vazeb mezi oběma zeměmi, vztahy jsou podle něj excelentní. „Nikdy bychom neměli zapomínat, odkud jsme přišli, a především bychom se měli všichni dívat dopředu a budovat lepší budoucnost,“ prohlásil. Orloj považuje za symbol státnosti a toho, jak si migranti v USA museli těžce prošlapávat cestu.

Podle slovenského prezidenta Petra Pellegriniho se za téměř 30 let od poslední návštěvy českého a slovenského prezidenta v Cedar Rapids hodně změnilo. „Jedna věc ale zůstává, stojíme tu společně jako dobří přátelé a dobří spojenci,“ řekl.

klíčové slovo: