Motoristy zaskočil nejen silniční zákon, ale i drahý benzin

Motoristy nečeká doma příjemná zpráva. Ve vrcholící letní sezóně se totiž ceny nejprodávanějšího benzínu Natural 95 vyšplhaly na některých místech České republiky už přes hranici 32 korun za litr. A odborníci tvrdí, že růst ceny asi bude pokračovat. Příčinou je podle nich kombinace několika faktorů. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

Cenu pohonných hmot ovlivňují především tři faktory, a to vývoj cen ropy a ropných produktů, kurzu dolaru ke koruně a v současnosti také zvýšená letní poptávka. Cena ropy v posledních týdnech silně roste a překročila historické maximum na úrovni 75 dolarů za barel. Podle analytika Jana Procházky ze společnosti Cyrrus stojí za růstem jak ekonomické, tak geopolitické příčiny.

"Globální ekonomika roste téměř pětiprocentním tempem, a tak stoupá i spotřeba ropy a ropných derivátů. Podstatné pro tvorbu ceny je i současné geopolitické napětí, ať už jde o situaci v Íránu a jeho jaderný program, Nigérii, vládu Huga Chavéze ve Venezuele a jeho nejasný postoj k Americe. V úvahu je nutné vzít i pokračující sezónu hurikánů v USA."

Růst cen ropy pomáhala v uplynulých měsících částečně eliminovat silná koruna. Za dováženou ropu se platí v dolarech. Cena je pak pro nás příznivější, když koruna vůči dolaru posiluje. Ta ale nemůže posilovat donekonečna.

"S tím už počítat nemůžeme, protože koruna se nyní pohybuje, či spíše stagnuje v okolí 22,30 korun za dolar a sílu ji nedodává ani určitá politická nejistota. A je tu také úrokový diferenciál mezi dolarem a korunou, který už činí podstatný 3,25 procent. S pomocí české měny tedy nemůžeme počítat. Já proto očekávám, že ceny pohonných hmot na benzinových pumpách v průběhu prázdnin ještě mírně stoupnou."

Cenu samotného benzinu pak ještě zvyšuje probíhající turistická sezóna. A to nejen v Evropě. Velká poptávka po benzínu je stále v USA. Roste i když ceny u amerických pump jsou téměř rekordní. USA zvyšují dovoz rafinovaného benzínu z Evropy, což se nepříznivě projevuje i v České republice, která je na evropské ceny navázána. To potvrzuje analytik společnosti Colloseum Štěpán Pírko.

"Například na pro nás nejbližším trhu v Evropě -Amsterodam, Rotterdam - vyskočily ceny o 11 procent za uplynulých zhruba 14 dní. A to se určitě musí promítnout do několika destihaléřového zdražení Naturalu."

A samozřejmě také benzinové stanice si podle odborníků chtějí přilepšit a se stoupající poptávkou mírně zvedají marže. Nejvýrazněji stouply ceny benzínu začátkem prázdnin v Plzeňském kraji. Jde ale o druhý nejdražší kraj v republice. První místo si totiž drží Vysočina, kde se litr benzinu prodává v průměru za téměř 32,40 Kč. Přes 32 korun stojí Natural 95 ještě v Libereckém kraji a v Praze. Nejnižší ceny jsou v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Podle odborníků bude benzín brzy ještě dražší, ale jeho cena neporoste tak dramaticky jako v minulých dnech. Cena nafty roste pomaleji. A jak to vypadá jinde v Evropě? Podle Jana Procházky je teď situace dosti proměnlivá.

"V okolních státech a dovolenkových destinacích je benzin výrazně dražší například v Německu a Itálii. V Rakousku je dražší jen mírně. O trochu levnější je nyní benzin na Slovensku, kde stojí zhruba 42 slovenských korun, tedy asi 31,30 v české měně."