Ministerstvo financí připravilo návrh možné regulace cen pohonných hmot. Marže jsou vysoké

Marže na čerpacích stanicích v červenci výrazně vzrostly. Ministerstvo financí proto poslalo do připomínkového řízení návrh možné regulace cen pohonných hmot.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

O zavedení cenové regulace rozhodne ministerstvo v dalších týdnech podle cenového vývoje na trhu. Po čerpacích stanicích požaduje, aby reagovaly na pokles vstupních cen rychleji. Připravená regulace určuje maximální výši marže čerpacích stanic a maximální výši ceny u distributorů pohonných hmot. Týká se tedy obou kontrolovaných částí distribučního řetězce.

Ceny pohonných hmot začaly v červenci klesat. Přesto ministerstvo financí sledovalo, že výrazným způsobem vzrostla marže na čerpacích stanicích. Například u benzinu Natural 95 vzrostla na 5,6 koruny, přičemž loni byla marže 2,55 korun.

Ministr má podezření na kartelovou dohodu

Zbyněk Stanjura | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že z výsledků kontrol, ani připravovaných opatření radost nemá. Rozumí argumentu kompenzování nízkých červnových marží, které byly pod průměrem loňského roku, ale rozhodně ne tímto způsobem. Považuje to za zneužití prázdninové sezony, kdy řidiči na dálnicích jednoduše neměli jiné řešení než drahé palivo tankovat.

Zároveň ministerstvo sleduje nezvyklé chování na benzinových pumpách na některých místech, a podá podnět antimonopolnímu úřadu.

"My máme podezření o kartelové dohodě mezi některými sítěmi čerpacích stanic, že budou používat stejné ceny. Zjistili jsme, že na exponovaných místech ty ceny velmi často neodpovídají tomu, že tam je konkurenční boj."

Ceny ropy jsou na úrovni před ruskou agresí

V kontrolách marží chce ministerstvo pokračovat. Cílem je zajistit, aby snížená daň nezůstala v maržích prodejců a promítla se do cen na čerpacích stanicích pro řidiče.

Barely s naftou | Foto: Johannes Ko,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Ceny ropy jsou podle ministra Stanjury na úrovni před únorovým zahájením ruské agrese na Ukrajinu, ceny pohonných hmot se ale u čerpacích stanic v Česku na dřívější hodnoty nevrátily.

Předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček potvrdil, že čerpací stanice měly v červenci vyšší marže. Kompenzovaly si tím předchozí měsíce, kdy byly marže naopak velmi nízké. Marže se ale podle něj už snižují na průměrné až podprůměrné hodnoty.