Podvodné čerpací stanice na internetu

Obecně prospěšná společnost Acta non verba se již rok soudí s ČOI o zveřejňování výsledků měření kvality benzínu a nafty. Spor nabral na obrátkách poté, co Acta non verba sama prozradila pumpy, které neprošly kontrolou v roce 2009. Hostem rubriky "Ptejte se právníka" bude ředitel společnosti Vojtěch Razima.

OPS Acta non verba (v překl. Ne slova, ale činy) v poslední době rozčeřila právní vody, když uveřejnila seznam benzínových pump, které neprošly kontrolou kvality. ČOI nespolupracovala a tak se seznam dostal na svět fintou, kdy spol. Acta non verba nejprve u ČOI zjistila, které firmy v roce 2009 kontrolovala a poté, u kterých byla kontrola v pořádku. Z toho vylučovací metodou vyšli hříšníci, které zveřejnila. Z toho je nyní soudní spor. Jaká je vlastně momentální situace?

"K tomu elegantnímu řešení nás nepřímo donutili ČOI a městský soud. My už zhruba rok a 4 měsíce máme podánu žalobu na ČOI resp. na MPO, které je nadřízeným metodickým orgánem právě o to, aby zveřejnili seznam všech špatných pump. A když se rok nic nedělo, dokonce nebylo ani nařízeno 1. stání, tak naši právníci přišli s myšlenkou, že se zeptáme na seznamy dva - všechny kontrolované a všechny, kteří prošli."

ČOI se zaštiťovala tím, že zákon jí neumožňuje, aby inkriminované čerpací stanice zveřejnila. Je zákon tak špatně nastavený nebo jen ČOI mlžila?

"Naše zkušenost říká, že většina zákonů je v pořádku. Problém je v tom, že se nedodržují a ještě horší je jejich vymáhání - to je boj na dlouhá léta. Ten zákon snad ani nepotřebuje výklad. Jasně, že musí provinilce zveřejňovat, to ani nestojí za další komentář."

Hlásí se vám po zveřejnění seznamu některé čerpací stanice samy a snaží se uvést na pravou míru své pochybení?

"Oslovili nás téměř všichni, kteří se na tom seznamu našli. Ti větší solidní poslali prohlášení jak přesně k tomu pochybení došlo, kdy se to stalo, co to znamená - a my jsme jejich prohlášení uveřejnili na našem webu www.actanonverba.cz. Druhou skupinou byli menší pumpaři, kteří nám poslali velmi emotivní maily, že jsme v žoldu nadnárodních společností. Jejich prohlášení jsme také uveřejnili. Nicméně zdá se, že na nás žádná žaloba nebude, protože nás nikdo ani nevyzval k smíru či omluvě."


V případ jakéhokoliv dotazu, týkajícího se nejen českého právního řádu, ale i mezinárodní problematiky nás neváhejte kontaktovat na mailové adrese:[email protected].

Děkujeme.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio