Muchova rodina chce zabránit stěhování epopeje do Veletržního paláce

epopej_moravsky_krumlov2.jpg

Muchova rodina chce zabránit stěhování Slovanské epopeje do pražského Veletržního paláce. Požádala proto soud o vydání předběžného opatření. Nelíbí se jim, že jde o dočasné řešení a požadují trvalé umístění obřích pláten v nově vystavěné galerii.

Epopej, která symbolizuje slovanské dějiny, je životní dílo Alfonse Muchy nevyčíslitelné hodnoty. Plátna přenechal hlavnímu městu. Měl jedinou podmínku - že je vystaví v novém pavilonu. Ten však dosud nestojí. Praha o umístění epopeje s rodinou jednala. V úvahu připadaly čtyři varianty, mimo jiné památník na vrchu Vítkov. V dubnu pak magistrát rozhodl o přemístění do Veletržního paláce, o kterém se do té doby nemluvilo. Tomu se rozhodli zabránit potomci malíře Alfonse Muchy. Podle Muchova vnuka Johna je stěhování epopeje do Veletržního paláce pouze provizorní řešení, které oddálí budování nového výstavního pavilonu.

John Mucha,  foto: ČTK
"Není to otázka Veletržního paláce. Je to otázka provizorního přemístění, které není vhodné. Vzal jsem sebou pana profesora Stretiho, což je expert, který zná epopej a viděl ji už před deseti, dvaceti lety a ten taky jasně řekl, že když by byla přemisťována, tak jen jednou a to už do konečného definitivního domova."

John Mucha řekl, že má zprávu o tom, že epopej by mohla být ve Veletržním paláci jen asi osm měsíců, protože Národní galerie má s prostorem v budoucnu jiné plány. Jedná se o 20 obřích pláten, které byly více než 45 let na zámku v Moravském Krumlově. Praha už smlouvu o zápůjčce několikrát prodloužila.

"Bez Moravského Krumlova není Slovanská epopej. Starají se o to, milují to, jsou konstruktivní. Moravský Krumlov s těžkým srdcem dochází k závěru, že pravděpodobně epopej jednou přejde do Prahy. Já jim to vysvětluji v tom smyslu, že jako ochránce dědečkova odkazu musím se také řídit tím, co si dědeček přál."

uvedl při jednom z rozhovorů John Mucha. Pražský magistrát chce dílo přestěhovat kvůli špatnému stavu krumlovského zámku. Muchova rodina chce, aby soud rozhodl, že Praha nesmí s epopejí nakládat do doby, než bude jasné, kdo takové právo má. Magistrát kritiku odmítá, pro Slovanskou epopej prý chce jen to nejlepší, uvedl v televizi Nova mluvčí Jiří Wolf.

"Praha vlastní Muchovu epopej a tak s ní bude nakládat podle svého nejlepšího svědomí."

Magistrát připomněl, že v prostorách Veletržního paláce sám Alfons Mucha epopej poprvé představil ještě za svého života. Praha považuje současnou situaci za nedorozumění a stále hledá nové prostory. Podle Muchových však příliš dlouho. Sami už mají vypracován projekt galerie na Letné a také investora. Je otázkou, zda by se tam galerii podařilo prosadit. Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy, který za Prahu s Johnem Muchou jedná, nemá návrh na předběžné opatření soudu příliš velkou váhu, protože by o vlastnictví epopeje měli rozhodovat všichni dosud žijící potomci Alfonse Muchy. John Mucha mluví jen za část rodiny. Ten ale uvádí, že má k dispozici dokument, který by mohl darovací smlouvu ze strany Alfonse Muchy k městu Praze zásadně zpochybnit.