Muchova Slovanská epopej se stěhuje do Prahy, Muchův vnuk se tomu ale brání

epopej_demonstrace.jpg

Soudy, demonstrace a dokonce zpochybňování umělcova daru Praze. To vše provází stěhování dvacítky obřích pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy z Moravského Krumlova do Prahy. Navíc právě ve dnech, kdy si připomínáme 150. výročí Muchova narození.

Asi stovka lidí protestovala před zámkem v Moravském Krumlově proti stěhování Muchovy epopeje do Prahy,  foto: ČTK
Minulý týden totiž skončila dlouhodobá smlouva, podle které Galerie hl. m. Prahy zapůjčila Muchův kontroverzní cyklus o dějinách Slovanstva do Moravského Krumlova. Na zdejším zámku byl vystaven šedesát let a podle krumlovského starosty Jaroslava Mokrého ho tu ve skutečnosti zachránili:

"Epopej je u nás od roku 1950 do současnosti. Kdyby nebyla v Krumlově, myslím, že by neexistovala už vůbec."

Epopej, kterou Mucha dokončil v r. 1928, je velkým turistickým lákadlem. Ročně díky ní zdejší zámek navštíví několik desítek tisíc lidí. Krumlovští se jí proto neradi vzdávají, obyvatelé tu proti stěhování dokonce demonstrovali. Odpor dávali najevo i během pátečního koncertu, kterým se Krumlov s Epopejí loučil:

"Já su krumlovskej patriot, tak určitě víte, co si o tom myslím. - Je to zásah do našich tradic, do našeho života. Vemte Praze Pražský hrad, to je jako když Krumlovu odvezete Epopej."

Stěhování do Prahy se však Epopej zřejmě nevyhne. Převoz pláten natočených na obrovských cívkách proběhne podle ředitele Galerie hl. m. Prahy Milana Bufky v naprostém utajení. O plátna se prý není třeba obávat, galeristé mají s jejich stěhováním bohaté zkušenosti:

"Již v 90. letech byla realizována významná zápůjčka do Rakouska, možná jedenáct pláten bylo zapůjčeno na výstavu. V minulém roce jsme realizovali zápůjčky do Montpelier, do Vídně a do Mnichova. Takže zkušenosti se svinutím pláten a jejich transportem máme."

Převozu pláten do Prahy se ale snaží zabránit i Muchův vnuk a prezident jeho nadace John Mucha. Požádal soud o předběžné opatření, soudci to ale už podruhé odmítli. Muchovi se nelíbí, že plátna se budou stěhovat několikrát. Epopej má totiž být prozatím vystavena v pražském Veletržním paláci, kde pro ni nejsou dobré podmínky:

John Mucha,  foto: ČTK
"Není to jen otázka Veletržního paláce. Je to otázka provizorního přemístění, které není vhodné. Když by bylo jeho přemístění, tak jenom jednou, a to až do konečného, definitivního domova."

Vybudování nového pavilonu pro svou Slovanskou epopej si Alfons Mucha vymínil, když svá plátna Praze před sedmdesáti lety daroval. Praha však dosud nedokázala vhodný výstavní prostor zajistit. V případě, že podmínka nebude splněna, mohla by se plátna vrátit Muchovým dědicům. Ti nyní žádají soud o určení vlastnictví. Podle pražského radního pro kulturu Ondřeje Pechy ale Mucha plátna nikdy nevlastnil. Jejich vlastníkem byl údajně jeho americký mecenáš Charles Crane.