Může Václav Klaus ohrozit vstup Česka do Evropské unie?

Günter Verheugen

Značný rozruch na české politické scéně způsobil premiér Miloš Zeman. V pondělním rozhovoru pro pražskou redakci BBC totiž prohlásil, že komisař pro rozšíření Evropské unie Günter Verheugen podmiňuje rozšíření Unie o Českou republiku tím, že se Václav Klaus nestane premiérem. Více informací má Josef Kubeczka.

Miloš Zeman
"Já bych teď nechtěl lacině citovat slova Güntera Verheugena, která nadto nebyla vyřčena veřejně, že pokud se Václav Klaus stane předsedou české vlády, tak se Česká republika nestane členem Evropské unie. Znovu opakuji - ta slova nebyla vyřčena veřejně, nicméně nebyla embargována."

Václav Klaus se cítí tímto výrokem dotčen. V první reakci to potvrdil jeho poradce Ladislav Jakl:

"Bude požadovat po panu Zemanovi, aby doložil, že taková věta opravdu zazněla z úst pana Verheugena a asi pak by na to velmi výrazně zareagoval."

Sám Václav Klaus nepovažuje za vhodné, aby se v celé záležitosti obracel přímo na komisaře Verheugena. V případě, že premiér Zeman zřetelně nedoloží oprávněnost své citace komisaře Evropské unie, způsob reakce si zvolil. I když to oznámil s úsměvem, důvod k radosti zřejmě neměl:

Václav Klaus
"Skutečně nepatří k bontónu, že by předseda Poslanecké sněmovny interpeloval předsedu vlády. To se ještě nikdy v historii nestalo a já myslím, že podám prvně vůbec v historii interpelaci a budu diskutovat s předsedou vlády v rámci televizně přenášených interpelací."

Všichni pochopitelně s napětím čekali, zda Günter Verheugen svá údajná slova potvrdí. Ten však nepotvrdil ani nepopřel, co bylo nebo nebylo řečeno v soukromé konverzaci. Připomněl, že se v minulosti nejednou veřejně vyjadřoval k bilanci kabinetů Václava Klause, pod jehož vedením se zpozdily významné reformy. Komisař Verheugen připomněl své veřejné prohlášení v přítomnosti Klause, že politika jeho vlády by nevedla k rychlému přistoupení k Evropské unii.

K údajnému výroku komisaře Verheugena se jednoznačně vyjádřil hlavní český vyjednávač vstupu České republiky do Evropské unie Pavel Telička:

"Toto jsem v žádných ani oficiálních ani neoficiálních rozhovorech, které jsem vedl nebo kterým jsem byl přítomen, neslyšel. Já tím samozřejmě nechci zpochybňovat, zda to v tomto rozhovoru zaznělo nebo nezaznělo. Snad bych jenom dodal, že pokud by to zaznělo, považoval bych to skutečně za výrok jdoucí výrazně za rámec toho, co je vůbec možné a běžné a svým způsobem komentování postavení právního uspořádání třetí země."