Muzeum hl. města Prahy slaví 125 výročí

Музей Праги

Přesně před 125 lety bylo otevřeno Muzeum hl. m. Prahy. Z původní výstavy v kavárenském pavilonu v městských sadech se rozrostlo v muzeum s milionem exponátů, ale dnes ani to nestačí. Chystá se stavba nové budovy. Podrobnosti má teď Milena Štráfeldová:

Všechno vlastně začalo Josefem Mánesem. Jeho slavná kalendářní deska z pražského orloje se totiž stala jedním z prvních sbírkových předmětů nové instituce. Mánesův originál je dosud vystaven v hale muzea.

"První akvizicí, kterou muzeum získalo, byl soubor Mánesových kreseb, takže s dílem Josefa Mánesa jsou počátky muzea spjaty velmi těsně,"

řekla při pondělním dnu otevřených dveří v muzeu jeho kurátorka Pavla Státníková. První expozice v bývalém kavárenském pavilonu na místě zbořených městských hradeb zahrnovala nanejvýš tři tisíce exponátů. Byly tu vystaveny jak archeologické nálezy a historické předměty, tak obrazy a sochy. Sbírky se však postupně rozrůstaly a dnes má muzeum kolem milionu exponátů:

"Jsou zde chronologicky uspořádané sbírky, jsou zde vystaveny exponáty od začátku osídlení Pražské kotliny až do konce 18. století."

Muzeum na přelomu 19. a 20. století získalo například soubor mříží, klik a kování ze staroměstských domů, které byly zbořeny při asanaci pražského ghetta. Nyní je chce veřejnosti zpřístupnit ve speciální badatelně. Určitě nejznámějším exponátem je ale slavný Langweilův model Prahy, dokončený roku 1837. Díky nové vitríně si ho teď mohou návštěvníci prohlédnout mnohem lépe než dřív. Současně byl podrobně zdokumentován na CD-ROMu. Jak ale Pavla Státníková připomíná, budova z roku 1898, ve které dnes muzeum sídlí, je pro současné potřeby malá.

"Muzeum má rozsáhlé sbírky z 19. a 20. století a muzejní budovy pro ně samozřejmě nestačí. My bychom rádi toto během příštích deseti let napravili."

Proti současné budově muzea by měla být postavena další, která spolu s rekonstrukcí nynějšího sídla muzea vyjde na 540 milionů korun. V Praze se chystá také rekonstrukce Národního muzea, ta by ovšem měla stát až čtyři miliardy.

V současnosti v Muzeu hl. města Prahy probíhají i dvě zajímavé výstavy. Jedna přibližuje atmosféru staropražských kaváren a druhá ukazuje prostřednictvím obrazů Václava Jansy z konce 19. století a soudobých fotografií stejných míst, jak se stará Praha za posledních sto let změnila.