Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi oslavilo kulaté jubileum!

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi

V centru Chrudimi mohli návštěvníci spatřit nejznámější české loutky, shlédnout hudební vystoupení i divadelní představení.  Historie Muzea se začala psát před 50 lety.

Dílna loutkaře v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Základem expozice Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se stala soukromá sbírka profesora Jana Malíka, přední osobnosti loutkářského života. Dnes muzeum vlastní více než 50 tisíc předmětů - kulis, plakátů, fotografií, a samozřejmě loutky. Těch je dnes už kolem 11 000.

Samozřejmě nechybí Spejbl s Hurvínkem snad ve všech podobách. Prostor tu mají i velcí výtvarníci jako Jiří Trnka nebo Josef Váchal. Zahraniční část expozice vás zavede k exotickým loutkám z Orientu nebo stínového či vodního divadla z Indonésie, Indie, Japonska, Číny nebo Barmy.

Cesta za světlem

Loutky expozice Cesta za světlem,  věnované luminiscenčním loutkám divadla Blackwits | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas

Letošní novinkou je výstava nazvaná „Cesta za světlem“ s podtitulem "Luminiscenční loutky divadla Blackwits". Představuje umělecký projekt novináře a scénáristy Ivana Krause a jeho ženy výtvarnice a loutkoherečky Naděždy Munzarové. Název vznikl jednoduchým spojením anglického slova „black“ (černý) a německého „der Witz“ (vtip). Chrudimské muzeum prezentuje jejich tvorbu i loutky, se kterými vystupovali v mnoha zemích světa, kdy v letech 1975 až 2017 odehráli více než 14 a půl tisíce představení.

Muzeum s unikátní atmosférou

Muzeum založené v roce 1972 sídlí v Břetislavově ulici v historickém Mydlářovském domě s věží připomínající minaret.  V druhé polovině 16. století dům koupil mýdlař a svíčkař Matěj Mydlář a dal mu renesanční podobu. Dům má bohatě zdobené průčelí s toskánskými sloupy.

Dům zdobí řada reliéfů, velice známý je například symbol hlavy šaška, býka, sovy nebo jelena. Ve věžičce byla údajně v minulosti observatoř. Zajímavostí je také historická studna, umístěná v prvním patře domu. Je prý kouzelná a zodpoví každou vaši otázku.

Barokní dáma,  nejstarší loutka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi | Foto: Tereza Brázdová,  Český rozhlas
Autor: KST
klíčová slova:
spustit audio

Související