Muzeum rekordů zaregistrovalo největší sochu Krista v Česku

Největší sochu Ježíše Krista mají v obci Úžice nedaleko Kralup nad Vltavou. Před pár dny byla komisaři Agentury Dobrý den z Pelhřimova zapsána do České knihy rekordů.

Iniciátorem je slovenský podnikatel Pavol Turoň. Socha je vysoká 6,15 metru, samotný Ježíš bez podstavce má na výšku 4,5 metru a rozpětí jeho rozpažených rukou jsou 4 metry. Předlohou byla pro autora, jímž je malíř a sochař Martin Lepka, slavná obří socha Krista Spasitele v brazilském Riu de Janeiru.

Rekordní dílo jako poděkování za uzdravení z covidu

Pavel Turoň | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Rekordní dílo vévodí Resortu Svět. Socha, kterou vysvětil kardinál Dominik Duka, tu vyrostla nejen proto, že Pavol Turoň je věřící a dílo se mu hodí do konceptu celého resortu, ale hlavně kvůli jeho téměř fatální zkušenosti, kdy si před dvěma lety kvůli nemoci covid-19 sáhl v nemocnici na dno svých sil. Jako poděkování za své uzdravení se zde rozhodl vystavit právě tuto přes šest metrů vysokou sochu Ježíše Krista.

Socha je z bílého betonu se skelnými vlákny, vyplněná ocelovými výztužemi. Oproti té brazilské je menší, ale má několik originálních prvků, kterými jsou tváře nebo korunka. Ta vlastně funguje i jako hromosvod.

Rekordní jsou i pokoje podle zemí světa

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Pavol Turoň získal i dva další rekordy. Nejvíc pokojů podle zemí světa v jednom resortu. V penzionu totiž vystavěl 18 různých apartmánů, přičemž každý má svůj vlastní styl podle vybraných zemí světa. Ubytovat se tak můžete v Keni, Indonésii, Turecku, Americe, Číně, Mexiku, Egyptě, Řecku, Peru, Jordánsku, Brazílii, Indii, Austrálii, Maroku, Itálii, Thajsku, či ve Španělsku, nebo na Tahiti.

Druhým rekordem je největší putting golfové hřiště. Má rozlohu 5 500 m2. Putting golf je jednou z minigolfových variant.

Foto: Muzeum rekordů a kuriozit
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.