Muzeum v Liberci představuje slavné obrazy na porcelánu

Tiffanyho lampa, foto: Ateliér Skleněnka

Víte, že slavné obrazy mohou být i na porcelánu? To se dozvíte v Severočeském muzeu v Liberci, které má rozsáhlou sbírku skla a porcelánu. Dokonce tu najdete i porcelán falešný, je to vlastně sklo, které by jste na první pohled od porcelánu nerozeznali.

Severočeské muzeum v Liberci,  foto: Archiv muzea
Liberecké muzeum má rozsáhlou expozici skla i porcelánu. Nejenže porcelánový servis může být sám o sobě uměleckým dílem, ale navíc na něm můžete objevit i další umění - například slavné obrazy.

"Je na něm použito detailu z obrazů slavných malířů. To je skutečně obrazová galerie na porcelánu a jsou to takoví malíři jako Antoine Watteau nebo Francois Boucher a další. Z mnoha figurového obrazu vybrali malý detail, který použili na výzdobu jednotlivých součástí servisu,"

uvedl náměstek ředitele Oldřich Palata. V muzeu najdete například tzv. přátelský servis pro dva. A na něm díla nejvýznamnějšího malíře francouzského rokoka. Tím je už vzpomínaný Antoine Watteau, známý malíř galantních scén. Nejenže ovlivnil módu v odívání, ale většina jeho obrazů byla reprodukována rytci a tak se dostala na porcelán.

Oldřich Palata,  foto: Archiv města Jablonce nad Nisou
"Obrazy slavného Antoine Watteaua se rozšířily díky grafickým technikám. Watteau žádný svůj obraz nepojmenoval. Teprve ti, kdo dělali grafiky, jim dali jména, aby se v tom orientovali a tím pádem máme obrazy podchycené. Grafické předlohy putovaly po různých dílnách. Tady na servisu je korzující dvojice s holčičkou, která vypadá, že upadla, ale na obrazu Watteaua, kde je asi padesát figur, tak je tahle dvojice v pozadí a holčička si hraje s psíkem, který tu už chybí."

Stejný motiv se opakuje na míšenském porcelánu, tácu z Berlína a stejnou korzující dvojici najdete v muzeu i na pouzdře se smaltovaným víčkem.

Expozice Severočeského muzea v Liberci,  foto: CzechTourism
Evropa neznala tajemství porcelánu až do roku 1710 a dovážela ho z Číny. Byl drahý a stávalo se, že ho lodě přivezly rozbitý.

"Dokonce v určitém období, když přivezli rozbité zboží, tak ho rozemleli na prášek a prodávali ho jako ingredienci, která zabraňuje otravě. Ale porcelán byl drahý a proto čeští i němečtí skláři přišli s nápadem, který ovšem znali už staří Benátčané. Když se do sklářského kmene přidají rozemleté kosti, tak vznikne sklo, které vypadá jako porcelán. Zdobili ho malbou, která se skutečně používá na porcelán, takže to byla taková levná náhražka."

Tiffanyho lampa,  foto: Ateliér Skleněnka
Co se skla týče, Liberec má i další nej, byla tu první výstava slavného Tiffanyho ve střední Evropě. V muzeu si můžete prohlédnout jeho lampy. Tiffany byl první, kdo začal spojovat skla pásky měděného plechu a to následně spojil cínovou pájkou.

"V Severočeském muzeu v Liberci, tehdy v jednom z křídel zámku, byla první výstava Tiffanyho ve střední Evropě. To nesmírně ovlivnilo zdejší skláře a je to znát i na secesní produkci z Klášterního Mlýna, kde dělali podobný česaný dekor, jaký dělal Tiffany."

10
50.767019900000
15.056134600000
default
50.767019900000
15.056134600000