Na Československém jazzovém festivalu zazářila Viktoria Tolstoy

Významné výročí si letos připomněli příznivci jazzu - Československý jazzový festival v Přerově oslavil 40 let od svého založení. Od založení, nikoliv 40. ročník. Na vině je totiž umělé časové vakuum způsobené komunistickým režimem, který se snažil svobodomyslný jazz potírat. V Přerově proto od 11. do 14. října proběhl pouze 23. ročník festivalu.

Mike Stern,  foto: ČTK
Jubileum letošního ročníku připomnělo návštěvníkům vystoupení Přerov All Star Band, složeného z muzikantů, kteří jsou s historií festivalu neodmyslitelně spjati. Byla také oslavena nová kniha Aleše Bendy Labyrint jazzu a ráj srdce, zabývající se historií festivalu. Aleš Benda vzpomíná, že on sám byl v Přerově poprvé v roce 1968:

"...čili byl jsem až u třetího ČAJFu, ty první dva ročníky jsem na vlastní kůži nezažil."

Jak to byl velký podnik a jaká na něm tehdy panovala atmosféra?

"Protože to bylo vedle Mezinárodního jazzového festivalu v Praze největší festivalové setkání v Československu, tak ta atmosféra byla ohromná. Navíc: tady se setkávaly amatérské soubory z celé Evropy a na základě uzavřených přáítelství se muzikanti dostali buď k deskám, nebo dokonce i k tomu, že vyjeli někam ven. Takže to přerovské setkávání bylo ohromně důležité a bylo nesmírně populární."

A jak se ta atmosféra ve srovnání s dneškem změnila?

Viktoria Tolstoy,  foto: ČTK
"Změnilo se to v tom, že všechno se trošku profesionalizovalo a globalizovalo. Protože to, co kdysi posluchači stačilo, dejme tomu poslouchat dvacet minut amatérskou dixielandovou kapelu, to už dneska náročnému posluchači nestačí. Všichni chtějí slyšet ty nej nej největší hvězdy jazzového nebe a tomu se musí i dramaturgie festivalů přizpůsobit. Je to na jednu stranu trošku škoda, protože amatéři tím pádem nemají možnost se otrkat, na druhou stranu to ovšem velice zvyšuje kvalitu těch festivalových koncertů."

Jaké tedy byly hlavní zahraniční hvězdy (pomineme-li v tomto případě Slovensko) jubilejního ročníku? Ptáme se ředitele Československého jazzového festivalu Rudolfa Neulse:

"Ve čtvrtek to byla Viktoria Tolstoy, velmi příjemná mladá dáma, je to prapravnučka Lva Nikolajeviče Tolstého, která žije ve Švédsku. Dělá svoji muziku, dělá příjemnou muziku, já myslím, že to byl velký přínos pro letošní festival. V pátek Mike Stern. Co k tomu říct? Mike Stern je světová záležitost, jsem rád, že byl konečně i v Přerově, protože on vždycky byl jenom v Praze a velkých městech. No a Groove Collective, jejich sobotní koncert byl příležitostí, abychom skončili něčím opravdu veselým a pěkným."