Na Daruvarsku slavili Den bramboráků, ve Vídni pilovala představení VOmladina

Foto: Jana Myslivečková, archiv ČRo

Nejen vůně nalákala spousty lidí na tradiční akci Den bramboráků, který se letos konal v Horním Daruvaru už popáté.

Letošní ročník musel kvůli koronaviru proběhnout výhradně na otevřeném prostranství a v rámci jednoho dne.

Hostitelé se obávali, jaké bude počasí, ale to nakonec akci přálo. Příjemný den byl jako stvořený pro odpolední pobavení na hřišti u místního domu v Horním Daruvaru.

Soutěžilo se o nejlepší bramborák

Akce probíhala v dobré náladě, na stáncích se pilně loupaly a strouhaly brambory, míchala směs a přidávaly tajné suroviny, aby bramborák byl jedinečný, nejlepší a vítězný. Návštěvníci i kuchaři bramboráky ochutnávali a radili se, co jím ještě chybí. Nejlépe k nim chutnalo dobře chlazené čepované pivo.

Nechyběl ani kulturní program, ve kterém vystoupily pěvecké, hudební i taneční skupiny. Konferenciérka Tamara Horáková vybrala i báseň, která se ke slavnosti hodila. Báseň o českých přistěhovalcích a bramborech. Pěvecká skupina hostitelské Besedy zazpívala několik českých a jednou chorvatskou píseň. Do tance vyhrávala besední dechovka. Na závěr programu diváky pobavila hornodaruvarská hudební skupina pásmem českých písní.

Nebylo důležité, čí bramborák byl nejlepší. Lidé se dobře bavili, poslední návštěvníci se rozcházeli, podle doporučení Štábu civilní ochrany, když odbila půlnoc.

VOmladina ve Vídni se svého workshopu dočkala

Vídeň | Foto: Dalibri,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Jak píší Vídeňské svobodné listy, dlouho nebylo jasné, jestli se kvůli koronaviru letošní divadelní soustředění VOmladiny (Vlastenecké omladiny) vůbec bude konat. Nakonec se deset hereckých adeptů, hlavně mladých a nadšených, dočkalo. Na konci července jejich lektor Mirek Ondra, dramaturg a profesor JAMU v Brně dorazil.

Jako každý rok pak po dva dny vysvětloval a předváděl co je to hraní. Pilovala se koncentrace a paměť, cvičila se improvizace. Večer pak všichni společně strávili ve vinném sklípku při sklence dobrého vína a příjemné hudbě.

Po hereckém soustředění přišel v srpnu na řadu pěvecký workshop opět vedený profesionálem z Česka - herečkou a zpěvačkou Lenkou Bartolšicovou. Ta VOmladinu připravuje na muzikál Rebelové, který se chystá ve Vídni zahrát v listopadu.

Autoři: Katarína Brezovská , Jiřina Horká , Anička Vaďurová
klíčové slovo:
spustit audio