Na dětské knize o etiketě má podíl Eliška Hašková Coolidge

Foto: ČTK

Draka je lepší pozdravit - je název nové knihy o dobrém vychování a etiketě. Kniha, která měla v úterý křest v pražském Paláci knih Luxor, je určena dětem a podnět k jejímu vzniku dala Eliška Hašková Coolidge. S Češkou, která v Bílém domě pracovala pro pět amerických prezidentů a dnes vyučuje etiketu v Česku, natáčela Milena Štráfeldová:

Jak jsou na tom Češi a jejich děti s dobrým vychováním?

"Já si myslím, že všude na světě to dost selhalo a že nejenom Češi, ale i ostatní, tomu potřebují dát větší pozornost, protože je to základem životního úspěchu i světového úspěchu."

Co podle Vás Čechům v dobrém vychování chybí nejvíc?

"Ohleduplnost je to nejdůležitější, protože etiketa je prázdná bez morálního chování. A ohleduplnost vůči druhým je to nejdůležitější, co nám někdy chybí."

Eliška Hašková Coolidge,  foto: autorka
Vy etiketu učíte i ve svých kurzech. Změnilo se něco za poslední léta, kdy zde působíte, k lepšímu?

"Ráda vidím mladé diplomaty, které jsem kdysi vyučovala, které jsem patnáct let učila na Diplomatické akademii. Teď je vidím ve světě už v pozicích a jsem velice šťastná, že si z toho něco vzali. A jsem na ně velice hrdá. I na jiné lidi, kteří prošli mým školením. Prostě jsou víc vybaveni v životě."

S čím lze začít s etiketou u malých dětí?

"Právě knížkami, jako je tahle. Já myslím, že je důležité, aby hned odmala dítě vědělo, že jsou meze, že není jediné na světě. Že se prostě musí chovat s respektem k druhým."

Autorka knihy Daniela Krolupperová,  foto: ČTK
Kmotrou nové knihy o dětské etiketě byla ministryně školství Miroslava Kopicová. I ona se zamyslela nad tím, co českým dětem k dobrému vychování nejvíc schází:

"Já si myslím, že jim chybí čas rodičů, který v době transformace věnovali jiným starostem, které tehdy měli. A mám pocit, že dětem chybí trochu zakotvení. Myslím si, že jsou nadané, schopné, chytré, ale trošku jsme nechali rozklížit školskou soustavu. Zdá se mi, že jim nedáváme to, co by potřebovaly. Doba, která je teď čeká, do které rostou, je velmi náročná. Je náročná z hlediska expanzivního růstu technologií, kdy jejich učitelé a jejich rodiče mají problém se té rychlosti přizpůsobit. A děti jsou v tom trošku samy. A z druhé stránky jim chybí normální, klidný život, kdy vědí, že si vážíme starších lidí, že zdravíme, že se k sobě chováme slušně. A to se jim bohužel v současném hektickém prostředí z naší strany trošku nedostává. A taky je to tím, že jim myslím chybí vzory."

Bohatě ilustrovaná knížka přináší nejen pohádky pro děti, ale i rady pro jejich rodiče, jak dětem základy dobrého vychování a etikety přiblížit. Třeba v příběhu O prolhaných ponožkách nebo o tom, Jak se daří kazisvětům...