Na hřbitově u Paříže odhalili zrenovovaný hrob českého malíře Josefa Šímy

Replika původního náhrobku Josefa Šímy

Na hřbitově v Thiais u Paříže dnes odhalili zrenovovaný hrob českého malíře Josefa Šímy. Ve Francii žil a tvořil od roku 1922. Stále ale udržoval kontakt s domovem.

Josef Šíma ve svém pařížském ateliéru kolem roku 1929 | Foto: neznámý,  Wikimedia Commons,  public domain
Slavnostní ceremonie se za vydatného deště zúčastnil český velvyslanec ve Francii Michal Fleischmann a zhruba dvě desítky hostů.

Odhalení renovovaného hrobu je součástí vzpomínkových akcí u příležitosti 50. výročí Šímova úmrtí, které pořádá české velvyslanectví ve Francii. Projekt podpořila také Šímova dcera Aline Brumliková.

Před opravou byl hrob už jen stěží patrný. Nově je u Šímova hrobu na druhém největším hřbitově v oblasti francouzské metropole dílo sochaře Vladimíra Škody, který se Šímovým dílem nechal inspirovat. Škoda se ceremonie rovněž účastnil, stejně jako autor kopie původního náhrobku, kamenosochař Daniel Doležal.

Replika náhrobku vznikla v Plzni

Replika původního náhrobku vznikla ve Střední umělecko-průmyslové škole Zámeček v Plzni díky nadšení zájemců o Šímův život a jeho dílo.

Výsledkem je stéla z matné žuly s nápisem Joseph Sima doplněná daty narození a úmrtí malíře. Český sochař Vladimír Škoda, který od roku 1968 žije ve Francii, hrob ozvláštnil novými prvky z kovu.

Šímovy obrazy patří na českých aukcích k nejdražším

Josef Šíma,  'Evropa',  1927 | Foto: Anna Kubišta,  Radio Prague International

Rodák z východočeské Jaroměře Josef Šíma pocházel z umělecké rodiny. Ve Francii ve 20. letech začínal jako malíř kostelních vitráží, později si získal uznání a po padesáti letech umělecké dráhy ve Francii ho velká část světa zná jako francouzského malíře Josepha Simu.

Zapojil se do bojů v první i druhé světové válce, působil i v protinacistickém odboji. Po roce 1945 byl poradcem pro kulturní styky na českém velvyslanectví v Paříži. Politická situace se promítala také do jeho umělecké tvorby.

Šímovy obrazy patří na českých aukcích k nejdražším. Fotografie jedenácti Šímových obrazů jsou v současnosti k vidění na výstavě na plotě velvyslanectví České republiky v Paříži. K vidění bude výstava do 31. července.

Obrazy Josefa Šímy | Foto: Anna Kubišta,  Radio Prague International
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio