Na krajanském festivalu ve Wilber se volila Česká a Slovenská miss USA

Volba České a Slovenské miss USA ve Wilberu

V nebraském městečku Wilber se začátkem srpna konal už 56. ročník zřejmě největšího českého festivalu v USA. Wilber byl v roce 1963 vyhlášen nebraským guvernérem českým hlavním městem v Nebrasce. V roce 1987 se pak stal hlavním městem Čechů v celých Spojených státech. Příslušnou rezoluci přijal americký Kongres a podepsal prezident Ronald Reagan. Typické jsou tu dvojjazyčné nápisy. „Vítáme Vás!“ najdeme dokonce i na zdejší policejní stanici.

Festival každoročně navštěvují desetitisíce lidí a jeho součástí je volba České a Slovenské miss USA. O titul se ucházejí kandidátky z celých USA, vítězky soutěží nejdřív v jednotlivých státech.

Českou královnou v USA se pro nadcházející rok stala Madeline Hecker, Česká a Slovenská Miss Oklahomy. První a druhou Vicemiss jsou Sara Vytlacil z Kansasu a Emily Manning z Missouri. V soutěži musely mimo jiné prokázat hluboké znalosti české historie a kultury. V průběhu roku budou českou kulturu reprezentovat v celých Spojených státech, mimo jiné na významných krajanských festivalech.

Wilberského festivalu se zúčastnila také řada miss z minulých let. 1. vicemiss z prvního ročníku celoamerické soutěže v roce 1987 Kelly Rubes Zrubek dokonce zasedla v porotě. Paní Zrubek byla Českou a Slovenskou miss Texas a v roce 1990 se stala i národní královnou v polce.

Vyprávěly se české legendy a soutěžilo i v jedení koláčů


Součástí festivalu je také dvouhodinový průvod s alegorickými vozy, taneční zábavy, minikurzy češtiny, soutěž traktorů v tahu, soutěž v jedení koláčů, soutěže v tanci, ukázky vaření českých jídel, historické výstavy, vyprávění českých legend a mnohem více.

Volba České a Slovenské miss USA ve Wilberu | foto: Kateřina Lizcová Kulhánková

Podle hesla: “Co Čech, to muzikant” nemůže na žádném českém festivalu v USA chybět živá hudba. Platí to samozřejmě také o wilberském festivalu, kde vystupovalo přibližně deset místních dechových kapel, dudácká muzika a nespočet harmonikářů. Zřejmě největší atrakcí byl Wilber - Clatonia Alumni Band, který se skládá z absolventů místního gymnázia. Čítá přibližně dvě stě hudebníků, kteří hráli nejen v průvodu, ale také na dalších místech, včetně místní sokolovny.

Je těžké najít v Nebrasce někoho, kdo by Wilber a český festival neznal


V čele průvodu jel po oba dny státní tajemník Nebrasky John Gale se svou manželkou Carol. „I to svědčí o pozornosti, které se festival v Nebrasce těší,“ uvedl Bořek Lizec, generální konzul České republiky v Chicagu. „John Gale i jeho manželka byli navíc oblečeni v českých krojích. Jako dárek jsem od pana státního tajemníka dostal typickou vestu, kterou na festivalu oblékají tisíce návštěvníků. Dle jeho slov jsem nyní pravým nebraským Čechem.“

Wilber je naším hlavním městem v USA | foto: Kateřina Lizcová Kulhánková

„V Nebrasce by bylo těžké najít někoho, kdo by Wilber a místní český festival neznal. Krajané tu jako dobrovolníci odvádějí pro Českou republiku ohromnou práci. Předkové drtivé většiny z nich přišli do USA v devatenáctém století, přesto si uchovávají mimořádně silné národní cítění a považují se hrdě za Čechy. I díky nim je slovo „koláč“, či „koláčky“ součástí anglického jazyka v této části USA,“ doplnil Bořek Lizec.