Na letošní ročník krajanského festivalu dopadnou úspory

Ze 3. ročníku Mezinárodního krajanského festivalu

V první polovině září proběhne v Praze už 4. ročník Mezinárodního krajanského festivalu. I letos tak do Česka přijedou stovky krajanů z Evropy i z Ameriky. Do programu festivalu se ale letos promítnou i úsporná opatření. Podrobnosti má teď Milena Štráfeldová:

Ze 3. ročníku Mezinárodního krajanského festivalu
Od 9. do 12. září bude v Praze opět možné potkat české krajany z řady zemí:

"Letos se hlásí krajanské spolky z Evropy, ale také ze zámoří. Z Jižní Ameriky přijede soubor z Brazílie, ze Severní přijedou spolky ze Spojených států a z Kanady. Z evropských je to potom Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko, Bosna, Ukrajina, Maďarsko, Belgie, Německo, Slovensko..."

vypočítává zakladatelka a ředitelka festivalu Věra Doušová z občanského sdružení Sedm paprsků, které krajanskou přehlídku už tradičně pořádá. Přijedou jak folklorní, taneční a pěvecké soubory, které do Prahy jezdí už pravidelně, budou tu ale i úplní nováčci:

Věra Doušová
"Například se přihlásilo belgické sdružení z Bruselu, Američané, Kanaďané i Brazilci jsou také úplně noví. Nový soubor je z Maďarska, z Chorvatska se hlásí mnoho souborů, které zde ještě nebyly. Vždycky byla nejvíce zastoupena Ukrajina, v tomto roce bude nejvíce zastoupeno Chorvatsko."

Nové soubory přijedou i Bosny, Slovinska nebo Srbska. Celkem do Prahy přijedou zhruba čtyři stovky zahraničních Čechů. I jejich vystoupení budou probíhat na nových místech.

Ze 3. ročníku Mezinárodního krajanského festivalu
"Vystoupení tentokrát budou pokaždé jinde. Začneme v pátek v reprezentačních prostorách Městské části Praha 1 na Újezdě, kdy soubory vystupují s informací o své historii i o své současné činnosti. A potom bude přehlídka všech souborů ve Valdštejnské zahradě."

V sobotu 11. září vystoupí krajané v Městské knihovně a neděli dopoledne vyvrcholí festival tradičním krojovaným průvodem všech účastníků na Hradčanském náměstí. U pomníku T. G. Masaryka si stovky zahraničních Čechů znovu zazpívají jeho oblíbenou píseň Ach synku, synku. A chystají se i mimopražská vystoupení:

Ze 3. ročníku Mezinárodního krajanského festivalu
"Některé soubory vystoupí v Jičíně, kde se zrovna bude konat Rumcajsův Jičín, a některé budou v Mladé Boleslavi, kde bude v té době probíhat místní festival."

Během festivalu proběhnou ale i autorská čtení, výstavy, besedy nebo malá přehlídka dokumentárních filmů o krajanech. Jak ale Věra Doušová přiznává, na letošní festival tvrdě dopadají úsporná opatření:

Ze 3. ročníku Mezinárodního krajanského festivalu
"My jsme dříve získali finanční prostředky od ministerstva zahraničí, to ale letos bohužel dostalo tak málo, že nám nemohlo přispět. Tradičně dostáváme od Hl. m. Prahy, letos jsme ale dostali pouze padesát procent. Podařilo se nám asi od tří firem získat peníze za reklamu, to je všechno. Protože jsme nezisková organizace, nemáme vůbec žádnou zkušenost s byznysem. Tohle je naše slabá stránka, to přiznávám,"

dodává Věra Doušová. I proto se letos bude moci festivalu zúčastnit jen omezený počet krajanů.