Na naše biatlonisty čekají v únoru dva vrcholy

Čeští biatlonisté mají pro nastávající sezónu nezvykle dva vrcholy. Tím tradičním je MS, které bude na začátku února hostit švédský Östersund. Bezprostředně po něm přijde na řadu ME v domácím prostředí - konkrétně v Novém Městě na Moravě.

Oba reprezentační výběry, jak ženský tak mužský, zažily změnu na postu hlavního trenéra. Jejich aktuální starosti jsou však značně rozdílné. Zatímco muži spřádají s osobnostmi typu Michala Šlesingra či Zdeňka Vítka medailové plány, ženský tým se ukončením kariéry Lenky Faltusové i její jmenovkyně Muclingerové prakticky rozpadl. Kritickou situaci popisuje trenér našich žen Ondřej Rybář.

"To družstvo je v uvozovkách paralyzováno na dvě členky. S odchodem Lenky Faltusové se po přetrvávajících zdravotních problémech víceméně počítalo, ovšem odchod Lenky Muclingerové mě mrzí. To byla mladá, perspektivní závodnice, která byla velkou vzpruhou pro štafetu. Po jejím odchodu vznikne díra, která bude znát."

Rybář se tak musí poohlížet po nadějných juniorkách. Jednu adeptku reprezentačního dresu již objevil.

"Je tam výrazná osobnost, loňská juniorská mistryně světa Veronika Vítková. Už loni se zapojila do štafety dospělých a dokázala, že kvality má. Nepočítám však letos s nějakým výrazným výkonnostním skokem. Pokud bude ve SP jezdit kolem padesátého místa, budu spokojen. Do této juniorky ovšem vkládáme velké naděje."

Rybář netrénuje pouze ženskou reprezentaci, ale je osobním koučem i Zdeňka Vítka. Velká výkonnostní mezera mezi jeho svěřenci ho nutí k diferenciaci tréninkových dávek.

"Určitě ty rozdíly jsou. Máme kombinované družstvo, neboť trénuji i mužskou část. Je dobré, že holky mohou vidět, jak tvrdě se dá trénovat. V B-týmu se připravuje Tryznová - její dávky rozhodně nejsou tak velké. No a třetí část tvoří juniorky, ze kterého Veronika Vítková s námi občas vyrazí někam na soustředění, ale její dávky jsou pochopitelně ještě menší. Samozřejmě adekvátně k věku."

Za normálních okolností se na evropský šampionát posílají tzv. B-výběry, aby závodníci neostřílení SP nabrali nějaké zkušenosti. Letos však bude všechno jinak a nejen proto, že má ženské družstvo problémy s obsazením elitního kvarteta. Kontinentální šampionát se totiž uskuteční ve zbrusu novém areálu v Novém Městě na Moravě.

"Samozřejmě našim cílem je představit se před domácím publikem v plné síle. Postavím to nejlepší, co máme, ale pokud aktuální výkonnost nebude odpovídající, tak raději vynechám štafetu, než aby byli diváci zklamaní ze špatného umístění. Uvidíme co se v únoru bude dít."

V loňské sezóně vlétl jako kometa do světové špičky Michal Šlesingr. Báječně se mu povedlo především MS, kde vybojoval stříbrnou i bronzovou medaili. Nový trenér mužského reprezentačního výběru Vlastimil Vávra však během suché přípravy nezapomněl na Šlesingrovu největší slabinu, kterou se ve vzájemné spolupráci pokoušeli odstranit.

"Michal Šlesingr je psychicky odolný typ a z každého závodu si vezme poučení, ovšem oproti světové špičce má obrovské rezervy v rychlosti střelby. Na každé pološce ztrácí až 10 vteřin, což ho obrovsky handicapuje. Proto jsme se během podzimní přípravy intenzivně zaměřili na střelecký rytmus, aby se světové špičce alespoň přiblížil."

Zvládnout dva zmíněné vrcholy letošní sezóny nebude zrovna lehká práce. Tím spíše, že mezi nimi není ani minimální pauza na nějaký odpočinek. Vávra je tak rád za poměrně široký kádr.

"Do letošní sezóny jdeme s tím, že dva hlavní vrcholy - MS a ME na sebe navazují. Nebude to nic jednoduchého, protože se prakticky jedná o tři týdny závodění, ale já věřím, že z těch šesti borců dokážeme vybrat správné lidi, kteří udělají výsledek buď tam nebo tam - případně oboje."

Po loňské sezóně jsou pochopitelně domácí biatlonoví fanoušci pořádně namlsaní. Trenér tak musí chtě nechtě kalkulovat směrem k MS i Evropy se ziskem cenných kovů. Z jeho slov je však cítit, jak nerad by něco zakřikl.

"Máme to ve výkonnostních cílech. Nedá se říct, že s medailemi počítáme, ale přejeme si je a uděláme pro ně všechno."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio