Na Pražské folklorní noci se představili i hudci z Horňácka

krojovana_divka.jpg

V dnešní kulturní rubrice se vrátíme k Pražské muzejní noci. Tuto sobotu se pro návštěvníky otevřela pražská muzea, galerie i další památky a nabídla jim nejen své stálé expozice a výstavy, ale i mnoho doprovodných programů. Pražská muzejní noc je stále populárnější, letos se na ni vypravilo už téměř 190 tisíc lidí. My jsme natáčeli v Národopisném oddělení Národního muzea:

A jak sami slyšíte, vyhrávala tu cimbálová kapela, tentokrát z Horňácka:

"My jsme měli na muzejní noc připravený jednak Horňácký večer, což byl pořad sestávají z přednášky o lidové kultuře Horňácka, z vystoupení cimbálové muziky Martina Hrbáče a folklorního souboru Velička z Velké nad Veličkou. A k tomu ještě košt horňácké slivovice. A pro dětské návštěvníky byly připraveny výtvarné dílny,"

vysvětluje etnolog muzea Adam Votruba. Horňácký večer byl součástí přednáškového cyklu o folklorních regionech Čech, Moravy a Slezska, který Národopisné oddělení Národního muzea letos pořádá. O Horňácku přednášela Magdalena Maňáková z Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici:

"Horňácko je oblastí na jihovýchodní Moravě. Říká se, že je vymezováno deseti obcemi a já vám to přiblížím na citátu z Františka Bartoše z jeho druhé písňové sbírky: Hrubá Vrbka náleží k osadám takřečeným horňáckým, k nimž se mimo jiné počítají Malá Vrbka, Kuželové, Javorník, Velká, Lhotky, Súchov, Lúka a Lipov. Chlapci z jedné dědiny horňácké chodívají k muzice přes pole, to jest do druhé dědiny horňácké, a bavívají se tam v přátelské shodě se svými sousedy. Ale běda Horňákům, odváží-li se k muzice do sousední dědiny dolňácké, třebas jenom hodinku vzdálené, jako jsou směrem od Velké ke Strážnici Tasov, Hroznová Lhota a dál Kněždub, Tvarožná Lhota a Strážnice."

Ilustrační foto: archiv Radia Praha
"Je to region, který se rozkládá na úpatí Bílých Karpat, v těsném sousedství se Slovenskem, a díky tomuto postavení velmi často podléhal slovenským, tedy musíme říct uherským vlivům, nájezdům a bylo to velice neklidné území."

"Horňácko se také vymezuje svým charakteristickým nářečím, zvláštním oděvem, zvyky i hudebním a slovesným uměním a tancem. Typická je existence tzv. hudeckých muzik, které byly původně složené ze strunných a dechových nástrojů. Postupně se doplňují gajdami, dnes se ale jejich složení ustálilo na sestavě, kterou tvoří housle, viola, klarinet, kontrabas a cimbál."

I ve smíchovském Musaionu, tedy Letohrádku Kinských, kde Národopisné muzeum sídlí, byla během Pražské muzejní noci doslova hlava na hlavě:

/Votruba/ "Bohužel představu nemám, odhad jsme si nedělali, ale návštěvnost byla vysoká. Pokud bych to měl alespoň nahrubo odhadnout, tak myslím, že během vystoupení cimbálové muziky Martina Hrbáče tam mohlo být tak ke třem stovkám posluchačů."


A jak se podle Adama Votruby, který celý cyklus folklorních regionů připravuje, Horňácký večer líbil návštěvníkům?

"Já jsem měl samé pozitivní odezvy. Návštěvníci, se kterými jsem o tom mluvil, byli spokojeni. Někteří si tam i zazpívali a zatancovali s cimbálovou muzikou. Celkový dojem je řekl bych vynikající."

Potvrzuje to i slavný lidový muzikant a zpěvák Martin Hrbáč, který na Horňáckém večeru vystupoval se svou cimbálovkou:

"To se nám líbí velice, protože je to tady nádherné. Je tady pěkné prostředí, došlo se na nás podívat dost lidí. My hrajeme pro ně, a tak myslím, že jsme přispěli k tomu chození po muzeích a že jsme toto muzeum trochu oživili."

A do třetice ještě dvě členky souboru Velička, Katka z Vnorov a Klára z Kuželova:

"Akorát menší jeviště bylo, to byl trošku problém, ale jinak to bylo perfektní."

Co publikum?

"Úžasné, tolik lidí jsem opravdu nečekala."

A co jste tedy čekali od tohoto vystoupení?

"Čekali jsme míň lidí, mysleli jsem si, že to bude komornější. Opravdu se tu sešlo strašně moc lidí a byli perfektní, protože tleskali. To člověka při tancování velice povzbudí."

Už jste tady v Praze někdy vystupovali?

"Ještě ne. Já jsem teprve nováček, takže já jsem tady ještě netancovala."

Je běžné u vás na Horňácku, že kdekdo tancuje a zpívá?

"Ano, je. Určitě, spousta lidí tancuje a zpívá."

A Horňácký večer v Musaionu se líbil i návštěvníkům. Potvrdila to i paní Hana z Prahy:

"Muzejní noc se mi líbí jako každý rok a dnešní program v Národopisném muzeu je úplně úžasný."

Znamená to, že chodíte pravidelně na muzejní noci?

"Pravidelně chodím na muzejní noci a většinou jsem pobíhala po vícero muzeích. Letos jsem si ale tento program vybrala hodně dlouho předem, ještě jsem ani nevěděla, že to bude v rámci muzejní noci. A myslím, že to tady ještě bude dlouho do noci."

Cyklus folklorních regionů v pražském Musaionu bude pokračovat i po prázdninách. Na 11. září je už připraven Valašský večer.



Foto: Milena Štráfeldová