Na pražském Žofíně se setkalo na půl tisíce pétépáků

Na pražském Žofíně se setkalo na půl tisíce pétépáků (uprostřed snímku Václav Klaus), foto: ČTK

25. května 1968 se poprvé ve Velkém sále na pražském Žofíně sešli pétépáci, tedy příslušníci pomocných technických praporů, aby zde založili svůj svaz. Srpnová okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy však vzniku Svazu PTP už zabránila. Tuto středu se pétépáci na Žofíně sešli po pětatřiceti letech znovu, aby si začátky své organizace připomněli.

Do pomocných technických praporů se od počátku 50. let dostávali muži, které tehdejší komunistický režim sice považoval za politicky nespolehlivé, jejich pracovní sílu však zahálet nenechal. Jako vojáci byli na dobu neurčitou přiděleni k útvarům, kde v dolech, na stavbách nebo v lese vykonávali ty nejtěžší práce. Jen v roce 1952 tak v táborech nucených prací působilo na 40 000 mužů a doba, kterou u PTP strávili, trvala i více než tři roky. Náčelník Generálního štábu české armády Pavel Štefka na setkání pétépáků po pětatřiceti letech hovořil o zjevné politické perzekuci:

Na pražském Žofíně se setkalo na půl tisíce pétépáků  (uprostřed snímku Václav Klaus),  foto: ČTK
"Nebyla to pouze těžká hospodářská situace státu, ale nástroj k umlčení těch občanů, kterých se komunistický režim obával. Pobyt v pracovních táborech mnohdy utvrdil jejich oběti v názoru, že takzvaně politicky nespolehliví občané jsou politickým svědomím národa. Politickým svědomím národa v boji proti násilí a třídní nenávisti tak, jak ji představovala tehdejší diktatura."

Svaz PTP vznikl až na druhý pokus, v únoru roku 1992. Od té doby informuje veřejnost o tom, k čemu byla v 50. letech vojenská služba zneužita. Bývalí pétépáci se každoročně scházejí ve Svaté Dobrotivé, kde bylo sídlo 52. pomocného praporu. Probíhají vědecké konference, vycházejí odborné historické články a sborníky o táborech nucených prací, Svaz PTP má podíl i na tom, že oběti politické perzekuce byly v 90. letech - na rozdíl od sousedního Slovenska - finančně odškodněny. Prezident Václav Klaus v dopise, který na žofínském setkání přečetl Radovan Lukavský, zdůraznil, že o pétépácích by měla být informována především mladá generace:

"Dnes už to mnohým připadá jako dávná stránka historie, která nemá k dnešku co říci. Pro část veřejnosti se zase vžila představa pétépáka v karikatuře populárního románu Černí baroni. To i to je špatné a škodlivé."

Prvních osm zvláštních pracovních jednotek Pomocných technických praporů bylo zřízeno 1. září 1950. Do těchto útvarů byli umísťováni nepohodlní lidé ve věku od 17 do 60 let a pobyt v nich zaplatilo životem na 400 mužů.