Na svatomartinské tabuli nechyběla našim předkům „hus tučná“

Foto: archiv Radia Praha

Dlouho byl svátek svatého Martina spojován pouze s vyhlížením pranostikou slibovaného prvního sněhu a vzhledem k častým mírným zimám také s povzdechem, že se Martin tentokrát zase opozdil. Jinak tomu bylo letos. Nejenže sněhová nadílka zasypala celé Česko, ale na mnoha místech se pokusili oživit staré svatomartinské tradice.

Foto: ČTK
Podle Jiřiny Langhammerové, ředitelky Národopisného muzea v Praze, sahají oslavy konané na počátku zimního období dávno do předkřesťanských dob. Řada zvyků a obyčejů je spojena s podzimem a začátkem zimy, tehdy se slaví dušičky, Halloween nebo právě svatý Martin. Dlouhou tradici má například tzv. svatomartinská husa, ta patřila na stůl už ve středověku a podle toho, co říká Jiřina Langhammerová, tento svátek měli určitě v lásce také věčně hladoví studenti.

Foto: archiv Radia Praha
"Ve středověku studenti chodili o Martinu žebrat a prosit za "hus tučnú". Ta husa byla symbolem tohoto času, požitkářského času. Dokonce i pražští obchodníci, řezníci měli plno starostí ještě v devatenáctém století, aby měli dost husí na tento svátek."

V podvědomí našich předků znamenal svátek také jakýsi předěl roku. Zaplaceno v ten den dostávali obecní zaměstnanci, tedy zpravidla obecní pastýř a kovář.

Foto: archiv Radia Praha

"Na vesnicích se na svatého Martina konala tzv. sýpka. Bylo to vyplácení obecních zaměstnanců, prostě účtování. Sypalo se jim zrní, od toho to slovo sýpka, ale také dostávali peníze. On zase na druhou stranu ten pastýř, který choval také obecního býka, tak musel ty sedláky, kteří mu dávali tu platbu pohostit. Tomu se říkalo bejkova svatba a byla to taková usmiřovací hostina celé vesnice, byl to takový dobový hodokvas."

Letošní ochutnávka Svatomartinských vín,  foto: ČTK
A na hodokvasu nesmí chybět nejen dobré jídlo, ale také pití. A co jiného si v polovině listopadu dát, než Svatomartinské víno. Tak jako pro naše předky, je také pro vinaře svátek svatého Martina předělem mezi starým a novým vinařským rokem. Právě včera proběhlo první ochutnávání Svatomartinského vína, jehož tradice je stará asi dvě stě let. Ochrannou známku Svatomartinských vín zdarma propůjčuje Vinařský fond všem pěstitelům, jejichž vzorky vína projdou testem kvality. Letos ji získalo 144 vín od téměř 70 vinařů, jejichž vína byla lehká, jiskrná a svěží, jak má správné Svatomartinské být. Vína hodnotilo sedm degustátorů, aby víno známku získalo, muselo chutnat alespoň pěti z nich. Zájem o Svatomartinské rok od roku vzrůstá. Pro český trh vinaři letos nachystali kolem šesti set tisíc lahví, loni bylo v prodeji o dvě stě padesát tisíc lahví méně. Od neděle Svatomartinské nabízejí mnohé vinárny i restaurace, v některých k němu podle tradice upekli také "hus tučnú."