Svatomartinské slavnosti nebudou. Zájem o husí pečínku ale koronavirus nezmenšil

Svatomartinská husa

Svatý Martin letos v Uherském Hradišti mladým vínům nepožehná. Oblíbenou akci, která se měla konat už po čtrnácté, zrušil koronavirus. Nepodařilo se mu však zmenšit zájem o svatomartinské husy.

Svatomartinské víno | Foto: archiv Svazu vinařů ČR

Od roku 2007 přijížděl svatý Martin na bílém koni, aby v doprovodu chasy otevřel láhev nového mladého vína. Svatomartinské slavnosti s ochutnávkami vína a husích specialit se konaly v řadě měst a zpříjemňovaly tento podzimní den. Protože kvůli pandemii není možné pořádat hromadné akce, spoléhají letos vinaři hlavně na prodej v řetězcích a internetových obchodech. Do prodeje jde 1,75 milionu lahví svatomartinského vína.

Vinaři: Letošní odbyt svatomartinských vín je nevyzpytatelný

Foto: Pavel Sedláček,  Český rozhlas

Kdo nemá zajištěný odbyt přes řetězce, staví se k prodeji svatomartinského vína opatrně. Například ve Znovínu Znojmo nalahvovali jen polovinu. Zájemci o značku svatomartinské mají totiž povolené jen maximální množství lahví vína, které mohou prodat. Jestli se ho rozhodnou vyrobit méně, je na nich. Méně svatomartinského vyrobily i Habánské sklepy z Velkých Bílovic. Část lahví totiž dodávaly do restaurací, které jsou zavřené.

Zástupci velkých vinařství se shodují na tom, že letošní odbyt svatomartinských vín je nevyzpytatelný. "S ohledem na dobu, jaká je, je velmi těžké cokoliv předvídat. Věřím, že lidé si najdou cestu k mladým vínům, protože kultura svatomartinských vín do moravského vinařství prostě patří," uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný. Letos vína nabízí 74 vinařství.

Zájem o svatomartinské husy koronavirus nezmenšil

Foto: Dáša Kubíková,  archiv ČRo

Koronavirová pandemie ani rostoucí cena nezmenšily zájem o svatomartinské husy. Například z malé farmy v Zakšíně na Českolipsku loni prodali 200 hus, letos jich lidé objednali o polovinu víc. Cena je přitom o čtvrtinu vyšší, než loni. Husy prodávají už od října a poslední kusy si zákazníci odvezou na konci listopadu.

"Dodáváme domácnostem, do restaurací ne, už je ale vyprodáno," uvedl majitel farmy Marek Zelenka. Velká část zákazníků si svou svatomarinskou husu objednává už na jaře. "Řada lidí nebere jen jednu husu, ale i dvě nebo tři. Často si berou jednu chlazenou na teď a druhou mraženou na Vánoce," řekl Zelenka. Na farmě tak mají v posledních dnech napilno, aby husy pro zákazníky připravili.

V Rohozné se zjara líhne okolo 30 tisíc housat

Foto: Jitka Slezáková,  Český rozhlas

Také husí farma v Rohozné na Jihlavsku má přes ztrátu odbytu v restauracích objednávky na všech 1000 vykrmených hus. Půjdou do obchodů a na drobný prodej, řekl ČTK farmář Josef Tříska. Farma přitom zvažovala, jestli se do výkrmu hus letos vůbec pustí, protože nikdo na jaře nedokázal odhadnout, jak bude kvůli epidemii vypadat svatomartinský trh a jestli bude o husí pečínku zájem. Farma v Rohozné má jediná na Vysočině chovné hejno hus, čítá okolo 2000 husí. Zjara se tam líhne okolo 30.000 housat.

Jediný šlechtitelský chov hus v Česku, v jihočeském Byňově, čeká pokles objednávek. Na svatomartinská menu v restauracích totiž dodávali každý rok asi 2000 hus, z toho kolem stovky odebíral pivovar Budvar.

Podle legendy husy rušily a tak z nich byla pečínka

Svatý Martin,  foto: Kristýna Maková / Praha křížem krážem

Svátek Martina je pro většinu Čechů spojen s příchodem zimy. A v posledních letech stále více s husí či kachní pečínkou a s mladým vínem. Historicky znamenal sv. Martin konec zemědělského roku. Po něm následoval šestitýdenní adventní půst.

Svatého Martina spojují s husami dvě legendy. Podle první "husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči." Naši předci husí pečínku doplňovali ještě sladkým pečivem - martinskými rohlíky. Podle druhé legendy se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily.

Foto: Marta Guzmánová

Naši předkové měli i přesná pravidla, jak husu rozporcovat. "Nejnižší sluha dostával křídlo, aby prý při práci lítal, vyšší sluha stehno, hospodář sám si nechával zbytek. Kůže z husích nohou se dávala do střevíců pod nohy, aby se nepotily nebo mezi prsty, aby nerostla kuří oka."

Vyhlášenou husí specialitou jsou husí játra naložená do husího tuku. Dávaly se i vojákům na cestu z domova, když rukovali do první světové války.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio