Naši tenisté stojí na prahu fantastického triumfu

Foto: ČTK

Český tenis vstupuje do nejdůležitějšího týdne tohoto tisíciletí. O víkendu nastoupí na horké antuce v Barceloně proti domácím Španělům ve finále Davisova poháru. O ambicích kvarteta Štěpánek, Berdych, Dlouhý a Hájek hovořil s nehrajícím kapitánem Jaroslavem Navrátilem Jan Hloch.

Zleva: Tomáš Berdych,  Jan Hájek,  Dušan Lojda a Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
Kapitáne, vy jste očekával, že bude nominován Rafael Nadal, že se bude hrát na antuce a tak trénujete s Dušanem Lojdou, který je levák stejně jako Nadal a Verdasco. Může vás vůbec něco v Barceloně překvapit?

"Ano, potvrdilo se vše, co jsme čekali. Teď už se soustředíme sami na sebe a nejdůležitější je, aby byli ve formě Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Nominace sparingpartnera Lojdy je vynikající, protože Nadal, Verdasco i deblista Lopez jsou leváci a ten styl se od praváků opravdu liší, takže ta příprava se vyplácí."

Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
Forma našich borců pro dvouhru bude jistě klíčová, jak ji v současnosti vidíte?

"Kluci jsou v pořádku, oba si po těžké sezóně oddechli, v minulém týdnu absolvovali důležitou hrubou přípravu a po kondiční i tenisové stránce se dostávají do formy."

Může být výhodou, že Nadal s Verdascem mají navíc v nohách Turnaj mistrů, kde nedosáhli moc dobrých výsledků?

"Samozřejmě na Masters hraje nejlepších 8 hráčů světa, ty zápasy jsou neskutečně těžké, takže výsledky bych nepřeceňoval. Hrálo se každý druhý den, takže nemyslím, že budou unavení, ale může jim trochu dělat problém přechod na antuku."

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
V letošních zápasech se ukázala býti klíčovou čtyřhra. Je vůbec reálné, aby do ní v Barceloně nastoupil někdo jiný než Berdych se Štěpánkem?

"Nechci předbíhat, protože páteční dvouhry budou nesmírně náročné a Španělé jsou velmi kvalitní hráči. Ta utkání se mohou protáhnout, tak jak jsme viděli v Poreči duel Štěpánka s Karlovičem. Na druhou stranu výsledky dvojice Štěpánek, Berdych jsou vynikající, takže nemám důvod ji měnit."

Očekáváte, že by čtyřhra opět mohla rozhodnout?

"Může se to stát. Byl bych rád, kdyby po pátku byl stav alespoň 1:1 a pak by čtyřhra mohla být klíčovým duelem."

Předpokládám, že je pro vás finále Davisova poháru vrcholem kariéry?

"Určitě, nemůže být nic důležitějšího. Určitě uděláme s kluky všechno pro to, abychom v neděli letěli zpátky do ČR se salátovou mísou."

Čekal jste, když jste v roce 2006 vedl poprvé české tenisty v barážovém utkání v Nizozemsku, že za tři roky stanete ve finále?

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Určitě to pro mě byl jenom sen. Teď je to realita a já doufám, že ji vyšperkujeme vítězstvím ve Španělsku."

Přece jenom proti Francii a Argentině jste měli v Ostravě výhodu domácího prostředí, dalo by se o něm hovořit i v rámci Chorvatska, neboť v Poreči čeští a moravští fanoušci převážili místní diváky. Teď s tím ale v barcelonském Palau San Jordi absolutně nelze počítat. Španěly požene dopředu 15 tisíc domácích fanoušků, jak tu atmosféru podle vás kluci zvládnou?

"Nedá se to srovnávat s našimi předchozími zápasy. V Barceloně bude samozřejmě bouřlivá atmosféra, nicméně hráči jsou profesionálové, několikrát hráli proti španělským tenistům v Madridu i Barceloně, takže si ten kotel vyzkoušeli. Myslím, že atmosféra bude důstojná, v předchozích zápasech proběhlo všechno fair play, takže Španělé jsou sportovní tenisoví fanoušci a tak myslím, že to bude vynikající atmosféra hodná finále."

Troufnete si na závěr zatipovat, jaký bude konečný výsledek?

"Je to strašně těžké, protože skóre může být všelijaké, ale kluci toho letos zvládli už hrozně moc, takže pokud budeme mít na konci 3 body, tak to bude fantastická tečka."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio