Vítězná tenisová vlna pokračuje

Foto: ČTK

Po roční přestávce si čeští tenisté znovu zahrají čtvrtfinále Davisova poháru. Rozhodlo o tom třídenní klání v Ostravě, v němž si domácí hráči hravě poradili s celkem Itálie 4:1 na zápasy. Byť bylo rozhodnuto o výhře českého týmu už po sobotní čtyřhře, zdaleka to nebyla procházka růžovým sadem. Soupeři sice byli papírově slabší, ale hráli odhodlaně a houževnatě se bránili porážce.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Čeští tenisté se na první kolo letošního Davisova poháru docela těšili. Navíc jednička týmu Tomáš Berdych má na italské soupeře dobré vzpomínky. Na Apeninském poloostrově vyhrál ve svých devatenácti letech první turnaj na okruhu ATP a na cestě k premiérovému titulu tehdy porazil právě dva italské tenisty:

"Ve finále Volandri a ve čtvrtfinále jsem hrál se Seppim. Hrál jsem s ním potom i spoustu jiných zápasů. Je to ale hezká vzpomínka, vždyť to byl první turnaj, a ten má vždycky něco do sebe. Tady to samozřejmě bude úplně o něčem jiném. Doufám, že se popereme o tom, abychom tři body zvládli a udělali."

Potito Starace  (vlevo) a Daniele Bracciali,  foto: ČTK
Akcie českého týmu vzrostly i díky tomu, že italský daviscupový tým sužovaly před utkáním zdravotní problémy. Potita Staraceho, předpokládanou dvojku pro víkendový souboj s Českem, trápily horečky. Osmašedesátý hráč světového žebříčku během prvních dvou dnů pobytu v Ostravě ani jednou netrénoval, což na tiskové konferenci potvrdil nehrající kapitán Italů Corrado Barazzutti:

"Rád bych omluvil neúčast Potita na tiskové konferenci, ale rozhodli jsme se, že pro něj bude lepší, aby zůstal na hotelu. Má horečky, trénovat bude poprvé ve čtvrtek, a tak i o jeho účasti na oficiální večeři rozhodne doktor. Kdyby bylo na mně, já bych se přimlouval, aby si ještě chvíli odpočinul."

Andreas Seppi,  foto: ČTK
Pokud vám jméno Corrado Barazzutti něco říká, pak jste se opravdu nespletli. Byl totiž jako hráč u dosud největšího triumfu českého, tehdy ovšem československého týmu v Davisově poháru v roce 1980 v Praze. V tom letošním týmu jsou vedle Potita Staraceho také Andreas Seppi (42. na žebříčku ATP), Simone Bolelli (135.) a Daniele Bracciali (33. ve čtyřhře). Tomáš Berdych před utkáním prohlásil, že podcenění letošního nováčka Světové skupiny, který se mezi elitu vrací po dvanácti letech, nehrozí:

"Každý soupeř je vždy nepříjemný, ať je Kazachstán nebo Itálie, ať je to kdokoliv jiný. V tomto zápase jsme v nejsilnějším možným složení, které teď máme k dispozici, a tak si myslím, že když do toho půjdeme tak, jak vždycky, tak se právem můžeme označovat za favority a že bychom ty tři body měli zvládnout."

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
Čtvrteční los rozhodl o tom, že utkání zahájí v pátek zápas Radek Štěpánek proti italské jedničce Andreasi Seppimu. Po nich nastoupili na kurt Tomáš Berdych a Simone Bolelli. Zatímco Radek Štěpánek na okruhu ATP s Andreasem Seppim ještě nikdy neprohrál, Tomáš Berdych měl se 135. hráčem světa vyrovnanou bilanci 2:2. Po čtvrtečním losu Tomáš Berdych vyjádřil přesvědčení, že to nebude hrát žádnou roli:

"Ať je to jakýkoliv soupeř, musím jít na kurt s tím, že chci podat co nejlepší výkon, ať tam bude stát kdokoliv, musím se na něj připravit vždycky stejně. To znamená předvést co nejlepší a hlavně svoji hru. To, co bude předvádět on, si troufám říct, že bude až to druhé."

Corrado Barazzutti  (vlevo) a Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
Kapitána českého týmu Jaroslava Navrátila volba sestavy soupeře nepřekvapila:

"Trošičku jsme čekali, že bude hrát Bolelli, protože po těch trénincích se Starace moc neukazoval, takže jsme počítali s Bolellim. A jestli začíná Radek nebo Tomáš, si myslím, že není důležité. Akorát Radek bude mít výhodu, že bude začínat ve čtyři hodiny, kdežto Tomáš se bude muset připravovat podle toho zápasu, jak bude probíhat."

U Radka Štěpánka měly letošní singlové výsledky navzdory nedávnému triumfu ve čtyřhře na Australian Open klesající tendenci. Sezónu zahájil v Brisbane postupem do třetího kola a od té doby uhrál na každém následujícím turnaji o jedno kolo méně:

"To jsou statistiky. Samozřejmě bych si přál, aby se mi tam dařilo víc v singlu, ale i to se stane. Já jsem rok začal dobře v Brisbane i docela v Sydney, ale bohužel Australian Open se mi nepovedlo. Je to ale začátek sezóny, na kterou jsem se velice tvrdě připravoval. Vím, že se člověk nemusí chytit hned, a tak budu bojovat a na Davis Cupu zase předvést co nejlepší výkony. Věřím, že Davis Cup mi zase může v tomto pomoct."

Radek Štěpánek  (vlevo) a Tomáš Berdych,  foto: ČTK
A zdá se, že pomohl. Sice se se soupeřem trápil pět setů, ale nakonec odešel z kurtu se štítem s výsledkem 4:6, 6:4, 6:3, 3:6 a 6:4. A to proti Andreasi Seppimu nastoupil se zánětem nosohltanu:

"Ráno jsem se probudil se zánětem v krku a po prvním setu jsem myslel, že padnu. Když ale člověk hraje za svou zemi, tak se bojuje do posledního dechu. Znovu jsem to dnes dokázal, že jsem schopen vydržet i čtyřhodinový zápas, za což jsem rád, ale jsem úplně hotový. Říkal jsem, že rozhodně nesmíme Italy podcenit, že to nebude jednoduchá záležitost. Navíc Seppi se svými údery nehraje typický italský tenis, ale má rád nízké odskoky, musel jsem měnit rytmus hry a opravdu jsem se hodně nadřel. Jsem ale rád, že jsem opět vytáhl své zkušenosti a srdce v závěru a dotáhl to do vítězného konce. Bylo třeba Seppiho trošku zastavit, protože i v závěru čtvrtého setu mu tam padalo úplně všechno. Když jsem se na začátku pátého setu vrátil na kurt, tak jsem si řekl: Sakra, kam jsem lezl, když se teď cítím ještě víc ztuhlý než když jsem šel na toaletu. Podařil se mi ale na začátku pátého setu brejk, dostal jsem se na koně a jsem rád, že jsem to dotáhl do vítězného konce."

Radek Štěpánek  (vlevo) a Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
Radek Štěpánek po pátečním vítězství nehleděl na únavu a trápící jej zdravotní neduhy a už se těšil na sobotní čtyřhru:

"Já doufám, že mě to pustí, že mě do zítřka dá docent Kolář opět dohromady. Myslím, že to vítězství mi také dodá nějakou energii navíc. Teď hlavně doufám, že jsem Tomášovi dal dobrou motivaci do jeho utkání a že i on přinese druhý bod do šatny."

A také přinesl, i když ani jeho zápas se Simonem Bolellim nebyl jednoduchý. Tomáš Berdych začal duel sebevědomě. Rodák z Valašského Meziříčí získal první set, ale Ital se nevzdal a v dalším průběhu českému favoritovi zle zatápěl. Tomáš Berdych prohrál druhou sadu, v závěru té třetí však ukázal, proč mu patří sedmá příčka na světě. V jedenáctém gamu sebral houževnatému soupeři servis a sadu pak zakončil při svém podání. Tím český tenista soupeře definitivně zlomil a vyhrál po setech 6:3, 4:6, 7:5 a 6:2. Svému soupeři Tomáš Berdych vysekl poklonu:

Zleva čeští hráči František Čermák,  Lukáš Rosol,  Radek Štěpánek,  Tomáš Berdych a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
"Já si myslím, že u něj je to opravdu strašně velká škoda, kde se v žebříčku pohybuje, protože tenisový talent i hru má na to, aby byl úplně někde jinde. To, co tady první tři sety ukazoval, bylo opravdu těžké a skutečně to bylo pár míčích. O to víc mě těší, že se mi to takhle podařilo zvládnout."

Do sobotní čtyřhry skutečně nastoupili Radek Štěpánek a Tomáš Berdych. Proti nim se postavili Daniele Bracciali a Potito Starace. Po celé utkání však tahali za kratší konec a prohráli hladce 6:3, 6:4 a 6:2. Radek Štěpánek a Tomáš Berdych zápas zhodnotili takto:

"Dnes nám hodně pomohlo, že jsme utkání dobře začali, soupeře jsme hned dostali pod tlak a nedali jsme jim šanci. Myslím, že měli jeden nebo dva brejkboly za celá zápas. Utkání jsme kontrolovali od začátku do konce,"řekl spokojeně Radek Štěpánek a Tomáš Berdych doplnil:

"Každý zápas, ať je s jakýmkoliv soupeřem, je vždycky nesmírně těžký a vždycky člověk potřebuje tři body. Ono se to nezdá, ale je to opravdu hodně a hodně se na to člověk musí nadřít. Musí to vybojovat. Nám se to zase povedlo a o to jsme šťastnější."

Nedělní dvouhry, do nichž nastoupili Lukáš Rosol a deblový specialista František Čermák, už jen upravily konečný výsledek na 4:1 na zápasy. Čtvrtfinálovým soupeřem českého daviscupového týmu bude silný celek Srbska. Hrát se bude 6. až 8. dubna v Praze nebo Ostravě.

klíčové slovo:
spustit audio