Tenisový prezident věří ve finálový daviscupový triumf

Фото: Ruth Livingstone / Stock.XCHNG

Český tenis prožívá magickou sezónu. Ženy dokráčely po dlouhých dvanácti letech do semifinále Fed cupu a muži se teprve potřetí v historii představí ve finále nejproslulejší týmové soutěže světa - Davisova poháru. Prezident ČTS Ivo Kaderka věří, že na horké španělské antuce naváží na jediný triumf z roku 1980.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Nyní se hodně oslavuje Radek Štěpánek a Tomáš Berdych, ale já bych zmínil neméně důležitou postavu a to nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila. Když jste po něm v roce 2006 sáhl, věřil jste, že ta spolupráce může být tak extrémně úspěšná?

"Samozřejmě nikdo nemůže prognózovat samá vítězství, protože Davisův pohár je soutěž, kde může každý s každým vyhrát i prohrát. Faktem je, že jsem si Jardu vybral, protože je mi blízký nejen tím, jaký je tenisový odborník, ale i člověk. Je spolehlivý, konsenzuální a tenisu neskutečně rozumí. Měl jsem ho v hledáčku dlouho, už po Janu Kukalovi, mezitím přišel Cyril Suk, který neměl šťastné období, kvůli extempore s Radkem Štěpánkem, který tři roky nehrál, ale Jarda byl vždycky můj kůň."

Jaroslav Navrátil má i nezastupitelnou úlohu v šatně, kdy dokáže kluky nabudit tak, že jsou ochotni na kurtu téměř vykrvácet a obětovat pro vítězství v reprezentaci i další turnaje. V čem spočívá jeho kouzlo?

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil  (vlevo) povzbuzuje Radka Štěpánka,  foto: ČTK
"Jarda má naprosto nezastupitelnou úlohu v tom, že přesně ví, kdy má být jejich kamarád či starší brácha a naopak, kdy je třeba rákosky. Zrovna tak ví, kdy má vtipkovat a kdy být vážný. Tím, že byl s Tomášem Berdychem mnoho let na okruhu, tak zná všechny soupeře a dokáže zvolit správnou taktiku. Prostě dokáže v šatně všechny vybudit."

V prosinci nás čeká ve velkém finále Davisova poháru na horké antuce v Barceloně domácí Španělsko v čele s Nadalem. Je vůbec hororovější kombinace, než Španělsko venku?

"Nemyslím, že je to hororová kombinace, protože to je finále, kde bude elita všech elit a bude to hodně o emocích. Pravděpodobně bude přítomen španělský král, český prezident, všechny celebrity, takže ta atmosféra sama bude jiná než v normálním daviscupovém zápase. Proto to bude pro hráče obrovsky těžké a nikdo nebude favorit, i když se jmenuje Nadal. Je to naprosto otevřené."

Ještě se vraťme k ženám, kdy naše děvčata měla v semifinále Fed cupu neskutečně blízko k postupu. Ještě si dnes vzpomenete, že nám chyběl jediný míč k tomu, aby ČR byla ve finále obou nejprestižnějších tenisových soutěží?

"Prezident ITF Francesco Ricci Bitti mi v chorvatské Poreči říkal - věř, že to bude satisfakce za Fed cup v Brně - je to neskutečné, doteď na to myslím, protože kdyby šel backhand Květy Peschkeové o 5 cm jinam, tak jsme byli jedinou zemí, která hraje obě finále, ale i tak je to neskutečné."

Je to pro vás i osobní zadostiučinění, protože kdyby teď nadále vycházely články o krizi českého tenisu, tak to bude směšné?

"Bylo to směšné od začátku. Každý, kdo tomu tenisu rozumí, tak ví, že je to nesmysl, ale jestli to někdo píše tak prosím - máme svobodu slova. Kromě finále Davis cupu a semifinále Fed cupu jsme se stali nejúspěšnější juniorskou evropskou zemí, protože jsme vyhráli Pohár národů a zároveň získali 6 medailí na individuálním ME. Juniorky byly 2. na MS v Prostějově a kluci třetí na MS v Mexiku. Tento rok je pro český tenis jedním z nejúspěšnějších v historii a pokud to někdo považuje za krizi, tak potom ať trvá věčně."

ČR pořádá nejvíce juniorských turnajů na světě? Vidíte na nich nové Štěpánky a Berdychy?

"Samozřejmě, že jsou. Za posledních 12 let, co stojím v čele svazu, tak je podpora mladé generace absolutní priorita. Mají několik tréninkových středisek, národních center apod. 70 výjezdů reprezentace na klíč - do juniorů investujeme ročně desítky milionů."

Oklikou zpět k Davisovu poháru. Přesně jste trefil výsledek jak s Francií, tak i Argentinou. Troufnete si na tip i pro finále se Španělskem?

"3:2 pro ČR."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio