Nedostupný řidičák

K 1. lednu, kdy nabyly účinnosti nové silniční zákony, zavládl v autoškolách chaos. Výuka nových adeptů řidičského průkazu se prakticky zastavila. A jak uvádí Zdeněk Vališ, není možná daleko doba, kdy místo autodopravců či zemědělců budou blokovat české silnice protestující majitelé a pracovníci autoškol.

Žáci se nemají z čeho učit a nové zkušební testy, které vydalo ministerstvo dopravy, jsou navíc nepoužitelné. Polovina otázek je špatná, některé jsou nelogické, jiné obsahují odlišný výklad, než jaký stanoví zákon. To prý nejsou otázky pro žáky autoškol, ale pro luštitele kvízů. Tvrdí to zástupci autoškol. Ty zadaly testy několika desítkám dlouholetých profesionálních řidičů. Správně podle představ ministerských úředníků odpověděli čtyři.

V otázkách ze zdravotní přípravy zase pohořely i zkušené zdravotní sestry. Jenže autoškoly nejsou vinou státních úředníků schopny říci ani to, kdy, kde a za jakých podmínek budou odvážlivci skládat závěrečnou zkoušku. Okresní úřady, které od nového roku vydávají řidičské průkazy, nemají vyškolené zkušební komisaře, a tak musejí na výpomoc přicházet policejní komisaři, které ministr vnitra na půl roku převelel do civilu.

Autoškoly, které loni touto dobou praskaly ve švech pod davy lidí, chtivých řidičského průkazu, se letos vylidnily a přicházejí o výdělek. Některé z tisíce šesti set českých autoškol údajně stojí před krachem. O část klientely autoškoly přišly rovněž kvůli tomu, že nový zákon diskriminuje cizince. Ti se totiž nemohou prokázat platným občanským průkazem, jak nařizuje právní norma a o české řidičské oprávnění tedy nemají šanci se ucházet. Na ministerstvu dopravy však delegace autoškol s protesty neuspěla.

O uplynulém víkendu se proto představitelé Asociace autoškol ČR sešli v Jihlavě, aby zvážili případné nátlakové akce. Zatím prý nechtějí brát motoristy jako rukojmí, ale pokud se k nim budou ministerští úředníci chovat tak arogantně jako dosud, tak do toho půjdou natvrdo. Ministerstvo se ale tváří nechápavě. Za vše prý může Parlament, který odmítl posunout o rok účinnost nových zákonů, přestože na jejich realizaci nejsou dostatečně připraveny okresní úřady ani autoškoly. Zajímavé ovšem je, že ministerstvu začalo docházet teprve loni na podzim, že to, co si samo navařilo, nezvládne zkonzumovat, a rychle tedy přispěchalo do parlamentu, aby pomohl v nouzi.

Zákonodárcům se ale nelze divit, že ministerskou prosbu poněkud zlomyslně odmítli. Vždyť ještě v první polovině roku se úředníci ministerstva dopravy chvástali, že vše zvládnou levou zadní. Nejenže nezvládli, ale jejich zásluhou se navíc dnes stávají z budoucích žáků autoškol pokusní králíci, na nichž se budou ověřovat testy, s nimiž si často neporadí ani zkušení učitelé. Říká se, že na oněch testech tvrdě pohořel sám ministr dopravy Jaromír Schling. V rozhovoru pro deník Právo nicméně hrdinně prohlásil, že testy se nejdříve musí vyzkoušet v praxi, aby se přesně ukázalo, co je v nich špatného a co ne.

Pro žáky autoškol má pan ministr dobrou radu: mají se učit tak dlouho, než zkoušku úspěšně složí.