Nejstarší bylinné pivo se vařilo na Pardubicku

Bronzové vědro na vaření prosného bylinného piva

Možná nejstarší prosné bylinné pivo v Evropě se vařilo na Pardubicku. Ukázal to výzkum 3000 let starého bronzového vědra.

Zuzana Golec Mírová | Foto: Josef Vostárek,  ČTK

Nádoba byla nalezená v roce 2017 v obci Kladina na Pardubicku. Tým vědců v ní našel pozůstatky prosa a hořkých bylin. Tahle rostlinná směs vedla k úvahám o pivu dochuceném hořkými bylinami.

"Nelze vyloučit použití směsi na přípravu hořkého kašovitého pokrmu, který by však byl nejspíše nepoživatelný," uvedla archeoložka Zuzana Golec Mírová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Vědci pivo uvařili a vyzkoušeli

Foto: Východočeské muzeum Pardubice

Chemik Lukáš Kučera z olomoucké univerzity pivo podle staré receptury uvařil. Základem piva je proso, pelyněk nebo jitrocel a divoké kvasinky. "Nevím poměr bylin, testoval jsem pivo sám na sobě. Uvařili jsme pivo schválně slabší, je to desítka, hořkost se kvašením snížila. Kvasí do tónu, který připomíná mošt, pivo je výrazné kyselostí. Kvasil jsem v blízkosti jablek. Kvasilo pět dní, potom v lahvích zrálo zhruba tři týdny," dodal Kučera. Pivo je podle něj chuťově dobré v létě na osvěžení.

Zkoumání vědra pod tomografem | Foto: Východočeské muzeum Pardubice

Podle ředitele Východočeského muzea Tomáše Libánka by prosné pivo mohlo být jednou v nápojovém menu zámecké kavárny, kterou si pronajímá pardubický pivovarník, který vaří chmelená piva.

Prosné pivo mohlo mít i halucinogenní účinky

Martin Golec | Foto: Josef Vostárek,  ČTK

Prosný nápoj s obsahem bylin mohl mít i halucinogenní účinky, měnit stav vědomí. Lidé tak nejspíš komunikovali s bohy, dodala archeoložka Zuzana Golec Mírová.

Bronzové vědro se našlo v písečné duně a představuje nejluxusnější nález na území republiky. Je krásně zdobené, muselo být velmi nákladné a cenné, řekl olomoucký archeolog Martin Golec. "Je na něm sluneční bárka, ptáčci, jedná se o zpodobnění starého mýtu o slunečním božstvu, bárka určuje směr, kudy má směřovat svět, náboženský předmět patřil elitám," uvedl.

Podle archeologa Jana Jílka z Východočeského muzea nádobu předci do země uložili patrně jako obětinu božstvu.

Dno nádoby na pivo poškozené korozí | Foto:  Východočeské muzeum Pardubice
klíčová slova:

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.