Nekonečný příběh dostavby D11

Foto: www.rsd.cz
0:00
/
0:00

Šestnáct let trvající snaha státu získat pozemky farmářky Ludmily Havránkové, potřebné pro dostavbu dálnice D11, měla být minulý týden korunována úspěchem. Definitivní tečka se ale nekonala a nekončící příběh opět narazil na překážku.

V pondělí 21. června vláda schválila návrhy smluv s majitelkami pozemků potřebných pro výstavbu dálnice D11. Smlouvy měly být podepsány do čtvrtka, právní zástupci majitelek slibovali bezproblémový průběh. Jinak by se totiž vláda vrátila ke svému dřívějšímu, mezitím pozastavenému rozhodnutí získat pozemky cestou vyvlastnění, potvrdil ministr dopravy Gustáv Slamečka: "Pozastavil se tedy ten výkon usnesení z 24. května tohoto roku a to do termínu 24. června tohoto roku."

Gustáv Slamečka
Vyvlastnění by ale mohlo vést k dalším několika letům soudních tahanic a zdálo by se, že to nemůže vyhovovat ani jedné ze stran. "Obě dvě strany si uvědomují, že jaksi je nutné to dovést k nějakému přátelskému konci a myslím si, že ta dohoda prostě bude,"říkal tehdy David Štros, syn a právní zástupce majitelky menší části pozemku. Její sestra, majitelka klíčových tří hektarů Ludmila Havránková se ale do Prahy k podpisu smluv nedostavila. Podle jejího právníka její zdravotní indispozice prý neumožňovala ani to, aby Havránkovou navštívil zástupce Ředitelství silnic a dálnic spolu s notářem.

Havránkové sestra a spolumajitelka menšího podílu Jaroslava Štrosová do konce května brzdila dohodu kvůli tomu, že náhradní pozemek nepovažovala za adekvátní. Aby ale nebyla překážkou řešení dlouhotrvajícího problému, nakonec na státem nabízené podmínky přistoupila. Premiér Jan Fischer totiž již sjednané podmínky dohody postavil do roviny 'ber nebo neber': "Buďto ano, tomu jsou dveře otevřené, pokud nikoliv, tak jedeme dál ve vyvlastnění. Znova o něčem jiném vyjednávat vláda nebude."

Ludmila Havránková,  foto: www.ct24.cz
Vláda ale upozorňovala, že dohody mají smysl jen jako celek, se Štrosovou a Havránkovou zároveň, protože zdlouhavý proces vyvlastňování byť jen s jednou z nich stejně neumožní rychlou dostavbu dálnice.

Ve čtvrtek tedy postup zabrzdila Ludmila Havránková a i když její právník ujišťoval, že za tím není nic jiného, než zdravotní problém, podle Štrosové možná ve skutečnosti šlo o to získat čas a prozkoumat smlouvy. V nich nejde jen o výměnu pozemků a doplatek za rozdílnou hodnotu, ale také o pronájem dalších asi 130 hektarů pozemků. Stát ho prý totiž může zase lehce vypovědět.

Každý den zdržení ale ohrožuje plán dostavby, který by měl podle Ivo Tomana z Ředitelství silnic a dálnic ideálně vypadat takto:

"Prvního desátý investor ŘSD bude moct vstoupit na pozemky. Poté ihned začnou průzkumné a přípravné práce pro výstavbu D11. Začne se v první řadě archeologickým průzkumem. Na jaře začne samotná výstavba D11. Předpoklad je, že by nejdéle do poloviny 2012 mohli řidiči po tom kousku, co nám chybí, jezdit."

Zatím D11 končí tři kilometry před Hradcem Králové a doprava pokračuje přes okolní obce.