Vláda se rozhodla vyvlastnit pozemky pro dálnici

Foto: www.rsd.cz

Sedmnáct let už trvá spor o pozemky pod dálnicí D 11 u Hradce Králové. Ministři nyní dospěli k názoru, že dohoda státu se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou není možná. Proto vláda odhlasovala vyvlastnění pozemků. Tomu se bude farmářka bránit.

Pozemky Ludmily Havránkové brání dostavbě čtyř kilometrů dálnice. Nejdřív byla ve hře směna pozemků, pak vysoká finanční kompenzace. Tu farmářka odmítla s tím, že jí nejde o peníze, ale o možnost hospodařit. Vláda poté nabídla rozsáhlé pozemky, proti tomu se však ostře postavil Královéhradecký kraj. Nedávno se zdálo, že je řešení na dosah. Ludmila Havránková souhlasila s tím, že stát nabídne výměnu tří hektarů jejích pozemků za jiné tři hektary a do dlouhodobého pronájmu dalších 130 hektarů. Pak přišel kámen úrazu. Ukázalo se, že malý pozemek - asi 1400 metrů - spoluvlastní sestra Havránkové, Jaroslava Štrosová, se kterou se dohody dosáhnout nedařilo.

Ludmila Havránková,  foto: ČT24
"Paní inženýrka Štrosová nebyla ochotna přijmout cenu podle znaleckého posudku a na jinou my jít nemůžeme. Ve vládě převážil názor, že nebyly splněny podmínky, se kterými vláda do té dohody vstupovala a proto se vydáváme na cestu vyvlastnění,"

uvedl premiér Jan Fischer. Ministři se rozhodovali mezi dvěma možnostmi. Buď vyvlastnit pouze Štrosovou nebo všechny pozemky. Celkem se jedná o tři hektary. Podle právníka Ludmily Havránkové Pavla Černohouse je ale jednání vlády nesrozumitelné:

"Je to pro stát běh na několik let, na rozdíl od toho, když by skutečně měl snahu dokončit jednání o těch smlouvách a dal by nabídku na uzavření. Myslím si, že dokončení jednání by bylo určitě rychlejší než vyvlastňování."

Foto: www.rsd.cz
Velkou překážkou mohou být spolumajitelé, na které Havránková pozemky v rámci sporu se státem převedla. Dnes je jich zhruba 70, stát bude muset vyvlastňovat každého zvlášť. V případě dohody by přitom tento problém odpadl na základě smluv Havránkové se spolumajiteli o předkupním právu. Podle právníka Černohouse se bude jeho klientka bránit u soudu. Navíc zdůraznil, že nejsou splněny zákonné podmínky pro vyvlastnění. Vláda podle jeho slov poslední nabídku na uzavření smlouvy nedala.

"Stát si to rozmyslel a řekl, že nabídku na uzavření smlouvy nedává, tím, že to vláda neschválila. Takže nebylo, co odmítnout. To jsou dva kroky od toho, aby vůbec byly splněny podmínky, kdy lze uvažovat o vyvlastňovacím řízení."

Foto: www.rsd.cz
Hlavní vládní vyjednávač Michal Frankl uvedl, že paní Havránkové i Štrosové bude ještě formálně učiněna písemná nabídka smluv, ovšem bez původně dohodnutého bonusu.

"Bez toho dodatečného pronájmu orné půdy a poté se stát, respektive Ředitelství silnic a dálnic obrátí na vyvlastňovací úřad s návrhem na vyvlastnění těch pozemků ve veřejném zájmu."

Dálnice tak zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové a v brzké době se pro řidiče nic nezmění. Stát odhadl hodnotu pozemků na 25 milionů korun, což jsou peníze, o které by statkářka neměla přijít ani při vyvlastnění.