Německo vyzvalo českou vládu k odstavení Temelína

Temelin

Německo vyzvalo českou vládu, aby odstavila jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín. Kolem tohoto prohlášení panují zmatky zejména na německé straně. Další informace má Josef Kubeczka.

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer nejprve popřel existenci jakéhokoliv vládního dokumentu na téma Temelín a později připustil, že existuje apel na český kabinet, aby přehodnotil rozhodnutí ohledně elektrárny a odstavil ji ze sítě. Formou však nejde o vládní prohlášení, tvrdil Fischer. Je to podle něj vlastně vyjádření spolkového ministerstva životního prostředí. Název dokumentu nicméně jednoznačně hovoří o stanovisku spolkové vlády a její výzvou také končí. Apel německého kabinetu nabádá, aby Česká republika uzavřela Temelín vzhledem k bezpečnostním nedostatkům a poruchám ve zkušebním období. Vicepremiér Vladimír Špidla po úterním zasedání předsednictva vlády zdůraznil, že výstavba jaderné elektrárny Temelín je plně v kompetenci českého státu. "Česká republika je schopna provozovat Temelín na úrovni těch nejvyšších standardů," řekl Vladimír Špidla.

Výhrady Německa, ale i Rakouska vůči Temelínu zpochybnila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Anna Stárková:

"V této souvislosti bych ráda připomněla tzv. Zelenou knihu, ve které klade Evropská unie důraz na co možná největší soběstačnost v pokrývání energetických potřeb z vlastních zdrojů a co nejmenší závislost na jiných, tedy mimoevropských trzích."

Společnost České energetické závody podle svého mluvčího Daniela Častvaje věří, že Temelín bude i přes protesty v zahraničí plně spuštěn:

"Na stavbu Temelína bylo vynaloženo už téměř 92 miliard korun. Kdybychom k tomu připočetli další provozní zásoby a likvidaci zařízení stanoviště, dojdeme někam ke 115 miliardám korun, což je přibližně pětina státního rozpočtu."

Tlak Německa na odstavení Temelína způsobil rozruch na burzovním trhu. Akcie společnosti ČEZ se propadly o 20 procent, tedy na necelých sedmdesát korun za akcii.

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová přivítala německou iniciativu. K výzvě německé vlády se ale ve stejné formě nehodlá připojit. Podle rakouských odpůrců atomu bude odstavení Temelína požadovat i evropský komisař pro rozšíření Günter Verhaugen. Pověřenec hornorakouské vlády pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec nám ke stanovisku německé vlády řekl:

"Mně tato reakce v podstatě nepřekvapuje, protože se jedná o bezpečnostní nedostatky, které byly již delší dobu známé a podle mně bylo jen otázkou času, až německá vláda začne také obhajovat zájmy svých občanů. Případná jaderná havárie se samozřejmě netýká jenom České republiky."

Český ministr životního prostředí Miloš Kužvart nepopírá právo sousedních zemí vyjadřovat se k jaderné elektrárně Temelín a vidí i šírší souvislosti:

"Obě dvě země mají stejnou legitimitu jako členové Evropské unie se k takovýmto otázkám vyjadřovat. Je ale nepopiratelné, že Spolková republika Německo je náš velmi významný partner."

Objevily se také první spekulace. Podle úterního vydání rakouského listu Wirtschaftsblatt českou vládu zaujal návrh rakouské opoziční strany Zelených, aby za peníze, které by Česko vydalo na nadzvukové stíhačky, bylo zajištěno odstavení Temelína. Deník doslova píše, že se myšlenka v Praze setkala s vážným zájmem.

Agentura Reuters uvedla, že německý postoj vrhl stín na úsilí Prahy o začlenění do Evropské unie. Důležitá jsou však v této souvislosti slova německého ministra zahraničí Joschky Fischera, který se v Bruselu snažil Českou republiku uklidnit. Podle něj Německo v žádném případě uzavřením Temelína nepodmiňuje rozšiřování Evropské unie.