Německý kancléř Gerhard Schröder na zasedání Svazu vyhnanců potvrdil, že německá strana nemá vůči Česku žádné nároky

O nepříjemné překvapení pro publikum výročního zasedání Svazu vyhnanců se v Berlíně postaral německý kancléř Gerhard Schröder. Z jeho řeči totiž jasně vyplynulo, že dokud budou v Německu vládnout sociální demokraté, nemohou vyhnanci počítat s jakoukoliv podporou. Další podrobnosti přináší Kateřina Brezovská.

Gerhard Schröder v neděli jako vůbec první německý kancléř v historii promluvil na výročním zasedání Svazu vyhnanců, který sdružuje krajanské spolky Němců vysídlených po druhé světové válce ze zemí střední a východní Evropy. Zároveň našel zcela jasná slova, kterými se od požadavků vysídlenců distancoval. Hned v úvodu uvedl, že jeho vystoupení na slavnostním shromáždění u příležitosti 50. výročí přijetí Charty vyhnanců je dokladem toho, že dává přednost přímému jednání s vysídlenci před jednáním o nich. Mimořádnou nevoli mezi delegáty vzbudil Schröderův výrok, že Německo nemá žádné územní nároky vůči svým evropským sousedům. Kancléř výslovně také potvrdil platnost loňského společného prohlášení s českým premiérem Milošem Zemanem, podle něhož česká strana považuje za vyhaslé některé poválečné Benešovy dekrety a německá strana nehodlá uplatňovat vůči Čechům žádné majetkové nároky.

"Území, která patřila před válkou k Německu, zůstanou samozřejmě součástí německé historie a německého kulturního dědictví, ale podle platného mezinárodního práva, které uznáváme, již nejsou součástí našeho státu," prohlásil spolkový kancléř Gerhard Schröder. Vysídlencům a jejich potomkům připoměl, že se do svých bývalých domovů se budou moci vrátit v rámci volného pohybu osob po přijetí zemí střední a východní Evropy do Evropské unie.

Vystoupení Gerharda Schrödera vysoce ocenila česká vláda. Její mluvčí Libor Rouček mimo jiné uvedl, že vnímá pozitivně, že kabinety v Bonnu a Praze nalezly společnou řeč:

"Ten výrok vlastně dokresluje, že spolková vláda, stejně jako vláda česká, se orientuje na přítomnost a na budounost. Čili minulost přenechává historikům. A i současné vztahy jsou, dá se říct, vůbec nejlepší jaké jsme kdy se spolkovou republikou od konce druhé světové války měli."

Mluvčí vlády Libor Rouček také dodal, že český kabinet tento postoj německé vlády považuje za definitivní.