Bavorský kancléř na průlomové návštěvě v Praze

Horst Seehofer (vlevo) a Petr Nečas, foto: ČTK

Na přelomovou návštěvu přijel do Prahy bavorský premiér Horst Seehofer. Vzájemné vztahy německé spolkové země Bavorsko a České republiky dlouhodobě kalí rozdílný názor na vyhnání sudetských Němců po válce a tzv. Benešovy dekrety. Čeští a němečtí politici sice k názorovému souladu v otázkách historie nedospěli, ale sám fakt pokládají pozorovatelé za pozitivní a převratný.

Horst Seehofer,  foto: ČTK
Přelomová návštěva bavorského premiéra v ČR je podle Nečase vyústěním dobrého vývoje vztahů mezi ČR a Bavorskem, které dobře běží na úrovni měst, obcí a občanských sdružení. Zdůraznil, že Bavorsko je klíčový ekonomický partner ČR. V hodnocení minulosti podle něj stále panují některé rozdíly. Existuje ale "jednoznačná vůle orientovat naši spolupráci do budoucnosti", řekl. Podobně se vyjádřil i Seehofer.

"Víme, že existují otázky, kde máme stále rozdílné názory. Za jedno jsme ale v tom, že bychom se chtěli společně obrátit dopředu, do budoucnosti. A dnes jsme k tomu udělali první krok,"řekl Seehofer. Návštěva Prahy podle něj otevírá novou kapitolu vzájemných vztahů. Českého premiéra pozval do Bavorska a rád by se s ním setkával pravidelně.

Členem Seehoferovy delegace byl hlavní představitel sudetských Němců Bernd Posselt, který řekl, že současná návštěva v Praze láme ledy. Druhým krokem vztahů sudetských Němců a Čechů podle něj musí být budování důvěry, což by mělo přijít na řadu v nadcházejícím roce.

Horst Seehofer  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
Co způsobilo, že letos před Vánoci k návštěvě mohlo dojít? Jak si to vysvětluje český novinář Petr Brod?

"Takové věci jako uvedení filmu Habermannův mlýn nebo veřejná diskuse v českých médiích o poválečných masakrech na Němcích v Československu tam vzbuzují velký zájem a jsou vnámány jako zásadní posun v chování české veřejnosti."

Návštěva a její program se důkladně připravovaly několik měsíců. Seehofer v neděli povečeřel s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, v pondělí se setkal s premiérem Petrem Nečasem, navštívil Starý židovský hřbitov a sudetoněmeckou kancelář v Praze.

Bernd Posselt,  foto: ČTK
Oba premiéři na veřejnosti a před médii pečlivě vážili slova a vyhýbali se sebemenším zmínkám o Benešových dekretech a odsunu. Politici ale naznačili, že zákulisní jednání byla otevřená. například při setkání s českým ministrem zahraničí mluvil německý kancléř i o nevinných obětech poválečného odsunu a vyjádřil porozumění pro jejich pocit křivdy. Potvrdil to i Bernd Posselt, který byl u setkání přítomen. Seehoferovo vystoupení vyslechl více než s uspokojením:

"Jeho vyjádření bylo velmi, velmi jasné. Jsem nejen spokojený, ale šťastný."

Ve veřejném komuniké se naopak politici soustředili do budoucnosti. Stvrdili podpisem celou řadu oblastí možné spolupráce, například v ekonomice, energetice a dopravě.

Bavorsko chce přispět k tomu, aby Češi nevnímali negativně policejní kontroly v německém pohraničí. Premiér Nečas k tomu řekl:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Jsem přesvědčený, že ten návrh na vytvoření společných (policejních) hlídek je velmi pozitivní. ta představa je v počátcích a její rozpracování záleží na dalších kontaktech a další spolupráci. Ale myslím, že je to nápad velmi pozitivní a přispěje určitě i k řešení tohoto citlivého problému."

Němcký nadační spolekt Žatec/Saaz sdružuje poválečné vysídlence a usiluje o narovnání válečných a poválečných křivd. Jeho předseda Otakar Löbl prohlásil, že konkrétní výsledky typu řešení příhraničních kontrol jsou z hlediska významu návštěvy podružné. Průlom v hodnocení historie ale neočekával.

"Očekávání jsem neměl velké a v podstatě se naplnilo. Totiž už to, že se lidé společně setkají, už to je změna. Náš pan ministerský předseda to nebral na lehkou váhu a velice dobře se na tuto cestu připravil."

Také německý tisk reagoval na návštěvu pozitivně. "Rozdíl je předevěším v tom, že chyběly ostré tóny," zdůraznil Süddeutsche zeitung. Narážel tím na předchozího bavorského premiéra Edmunda Stoibera, který vůči Praze udržoval tvrdou linii.